AVIZ

Netanyahu lover at afslutte splittelse i Israel

TOPSHOT-ISRAEL-POLITICS-JUDICIARY
TOPSHOT-ISRAEL-POLITICS-JUDICIARY (Jack Guez/Ritzau Scanpix)

I en tv-tale til befolkningen sagde den israelske regeringsleder, at han er fast besluttet på at gennemføre reformer, men at han vil forsøge at gå efter en løsning, som både er acceptabel for tilhængere og kritikere af forslaget.

Under fortsatte uroligheder anvendte politiet vandkanoner mod demonstranter, som blokerede en vigtig trafikåre i Tel Aviv. Titusindvis af mennesker demonstrerede i Tel Aviv og andre byer.

I flere måneder har der været store protestaktioner mod de juridiske reformer.

Demonstranterne frygter, at de juridiske reformer, som er på vej gennem parlamentet, vil øge politikernes magt over domstolene og derfor er undergravende for det israelske demokrati.

Parlamentet vedtog tidligere torsdag nye love, som begrænser mulighederne for at erklære en premierminister uegnet som regeringschef.

Oppositionslederen Yair Lapid sagde i sin kritik, at det var en personlig lov, som skulle beskytte Netanyahu, som har flere verserende retssager om korruption imod sig. Han afviser de anklager, der er rettet mod ham.

I udlandet har mange af Israels allierede også udtrykt bekymring over Netanyahu-regeringens kurs.

I sidste uge reagerede præsident Isaac Herzog, som overvejende har en symbolsk rolle, på splittelsen i landet med et kompromisudspil. Dette blev afvist af regeringen.

– Enhver, som mener, at vi aldrig risikerer at blive kastet ud i en virkelig borgerkrig med tab af menneskeliv, har ingen idé om, hvad han taler om, hed det i en advarsel fra Herzog.

En demonstrant, Nadav Golander, advarede torsdag mod et “diktatur”, hvis regeringen fortsætter den nuværende kurs.

Mange demonstranter bærer israelske flag i kampene mod politiet, som foretog mindst 10 anholdelser i Tel Aviv torsdag.

Der var samlet flere tusinde demonstranter uden for Netanyahu s residens i Jerusalem. Andre store demonstrationer fandt sted i den nordlige by Haifa og i den sydlige by Beersheba.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere