AVIZ

Muligt cyberangreb rammer benzinstationer på tværs af Iran

People wait at a gas station during gas station disruption in Tehran

Det rapporterer iransk stats-tv og israelske medier.

Olieminister Javad Owji har sagt til iransk stats-tv, at der har været driftsforstyrrelser på 70 procent af iranske benzinstationer. Han siger, at indblanding udefra ikke kan udelukkes.

En hackergruppe, som Iran beskylder for at have forbindelser til Israel, siger ifølge iransk stats-tv, at den står bag angrebet.

Også lokale israelske medier har viderebragt meddelelsen fra gruppen Predatory Sparrow – eller løst oversat “rovdyrsspurven”.

– Dette cyberangreb blev udført på en kontrolleret måde for at undgå potentiel skade på nødberedskabet, siger Predatory Sparrow i en meddelelse.

Det iranske civilforsvarsagentur, som har ansvar for cybersikkerhed, undersøger sagen. Agenturet ser stadig på en række potentielle årsager til forstyrrelserne.

Hackergrupper har tidligere hævdet at stå bag angreb mod benzinstationer, jernbaner og stålfabrikker i Iran.

Problemerne på benzinstationerne mandag er den første hændelse af sin slags siden 2021.

Her betød et stort cyberangreb, at der var lange køer ved benzinstationer på tværs af landet. Dengang blev Israel og USA beskyldt for at stå bag.

Forstyrrelserne på benzinstationer begyndte tidligt mandag. Særligt i hovedstaden Teheran var der problemer, og mange steder måtte benzinstationerne opereres manuelt.

– Mindst 30 procent af benzinstationer virker, og hos resten løses udfordringerne med driften gradvist, siger olieminister Owji.

En talsperson for tankstationernes forbund siger til nyhedsbureauet Fars, at et softwareproblem er skyld i mandagens hændelse.

/ritzau/Reuters

Andre læser også