AVIZ

Ministre og topembedsmænd skal holde sig fra Google på mobilen

Illustration shows Snapchat logo

Sådan lyder det fra Mark Fiedel, der er chef for Forsvarets Efterretningstjenestes (FE’s) afdeling for cyberanalyse, der er placeret i Center for Cybersikkerhed, til Politiken.

– Hvis du skal have en tjenstlig samtale på din tjenestetelefon, så er det vores klare anbefaling at sørge for, at man tager den hen et sted, hvor man ikke står klos op ad sin Google Home, eller hvad det end er, der er stemmeaktiveret og sluttet til internettet, siger han.

Politiken har på det seneste afdækket, hvor udbredt det avancerede spyware Predator og andre spionteknologier er.

Avisen er sammen med det undersøgende medienetværk European Investigative Collaboration (EIC) kommet frem til, at det er blevet brugt til at overvåge flere politikere og journalister i Europa og Mellemøsten.

Center for Cybersikkerhed ønsker ikke at oplyse til Politiken, om også danske politikere eller topembedsmænd er blevet overvåget.

Den generelle anbefaling til ministre, departementschefer og særlige rådgivere kan findes i en sikkerhedshåndbog, som Politiken har fået aktindsigt i.

I den står det, at de kun må bruge særligt udvalgte apps på deres telefoner.

Apps, som ikke er tilladt, er Snapchat, TikTok og motionsapps som Strava.

Desuden må de ifølge Politiken heller ikke bruge Googles søgemaskine. I stedet skal de bruge DuckDuckGo, som er en søgemaskine, der ikke gemmer informationer i samme omfang som Google.

Ministre og topembedsmænd skal derudover have installeret den krypterede beskedtjeneste Signal til blandt andet kommunikation med udenlandske samarbejdspartnere.

Forsvarsministeriet har dog også udviklet sin egen app, der har fået navnet Smart-2, som ifølge Politiken kan bruges til at udveksle klassificeret kommunikation.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere