AVIZ

Ministerium stopper import af norsk olieholdigt spildevand

Magnus Heunicke præsenterer klimatilpasningsprogram

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at Miljøstyrelsen har truffet endelig afgørelse i to sager om import af spildevand med lavt olieindhold til virksomheden IWS, som tidligere hed RGS Nordic.

Sagerne er blevet genoptaget, efter at der tidligere kom en ny juridisk vurdering fra Miljøministeriet. Vurderingen gik imod tidligere vurderinger fra Miljøstyrelsen.

Afgørelsen slår fast, at der er tale om import med henblik på bortskaffelse og ikke nyttiggørelse. Og det er som udgangspunkt ikke tilladt. Derfor kan virksomheden ikke længere importere spildevand med lavt olieindhold ved brug af de nuværende tilladelser.

– Vi skal ikke belaste vores i forvejen pressede havmiljø endnu mere ved at importere andre landes spildevand, når det kan undgås, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

– Så det her er et skridt i den rigtige retning. Fremover skal Miljøstyrelsen anvende de nye, strammere regler til sagsbehandlingen af alle sager, der vedrører import af olieholdigt spildevand til Danmark.

– Det giver kort fortalt flere muligheder for at give afslag på at importere olieholdigt spildevand, siger Heunicke.

Olieholdigt spildevand sejles med tankskibe fra Norge til Slagelse Kommune, hvor RGS Nordic behandler det.

Her er det blevet afdækket, at virksomheden kan nyttiggøre to procent af spildevandet, mens resten ledes ud i Agersø Sund. Det har fået bred kritik for at ødelægge havmiljøet i området.

Praksissen har været tilladt, fordi Miljøstyrelsen har vurderet, at der var tale om nyttiggørelse af det olieholdige spildevand. De seneste måneder har embedsværket dog forholdt sig til spørgsmålet om, hvorvidt behandlingen i stedet har karakter af bortskaffelse.

Og det har det, er det nu vurderet. Det er ikke tilladt at importere affald til bortskaffelse i Danmark, medmindre afsenderlandet ikke selv har kapacitet til at behandle affaldet.

I Alternativet er man glad for afgørelsen.

– Det har taget sin tid, men det er selvfølgelig en kæmpestor og positiv nyhed, at importen nu får det rigtige navn og dermed også den rigtige behandling. Det er affald, som ifølge EU-reglerne ikke må dumpes i Danmark, siger politisk ordfører Sascha Faxe i en skriftlig kommentar.

Der er ros til Heunicke fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

– Vi er meget glade, og jeg vil gerne rose ministeren for at have gået så konkret ind i denne sag, som har stået på i mange år, og hvor vi tidligere har oplevet at få at vide, at der ikke var noget at gøre, og at det var fuldt lovligt.

– Det har vist sig ikke at være rigtigt. Nu bliver det her stoppet, og det er en afsindig god nyhed for det danske hav, siger Reumert Gjerding til Ritzau.

I en skriftlig kommentar udtaler Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, at der nu står “1-0 til havet over olieindustrien”.

– Miljøaktivisterne har vundet en stor sejr i dag. I årevis har de råbt op om, at de her tilladelser burde være ulovlige, tilføjer han.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere