AVIZ

Minister vil have eksportaftale med Kina i tilfælde af svinepest

Fødevareminister Jacob Jensen

Derfor vil han lave en aftale med Kina om eksporten af svinekød, hvis uheldet skulle ramme danske bestande.

Konkret vil han have en såkaldt regionaliseringsaftale. Med sådan en i hånden vil der ved udbrud af svinepest i visse områder stadig kunne eksporteres fra de smittefri zoner.

Han påpeger, at der eksporteres for over seks milliarder kroner årligt til Kina, så der kan potentielt glippes mange penge, hvis smitten skulle ramme, og Kina lukker helt af.

Han har netop været i Kina, som nu overvejer, om en aftale skal indgås.

Ministeren selv er optimistisk:

– Jeg synes, det ser meget realistisk ud. Ting tager tid i Kina, og der er mange andre, der skal ind over – myndigheder og ministerier, siger Jacob Jensen.

Han siger, at der nok går en rum tid – måske flere måneder eller mere, før Kina endeligt vender tilbage og siger ja til en aftale, siger Jacob Jensen.

Kina har nu fået en invitation om at komme til Danmark for at bese svineproduktionen.

Svinekødseksporten faldt ellers sidste år sammenlignet med tidligere. Men ifølge fødevareministeren er det stadig så stor og afgørende en eksportkunde på svinekødsfronten, at en aftale er nødvendig.

– Vi er kendt for høj kvalitet i vores produkter. Det gælder svinekødet og den fødevaresikkerhed, der er i produktet.

– Det er noget, kineserne lægger vægt på, og det ry skal vi bevare, hvis der skulle komme afrikansk svinepest, siger han.

Jacob Jensen påpeger, at han på sin tur i Kina også har indgået andre aftaler. Blandt andet en om oksekødeksport, som Danmark ikke havde før.

– Det har også et potentiale for at skabe eksportkroner og arbejdspladser i Danmark, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere