AVIZ

Migræne rammer typisk kvinder hårdere end mænd

Hovedpine
Hovedpine (Svend Åge Mortensen/Ritzau Scanpix)

Det viser et nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Hovedpine. Det oplyser centeret i en pressemeddelelse.

I forvejen er det kendt, at tre gange så mange kvinder som mænd har migræne, men kvinderne bliver altså også hårdere ramt.

– Kvinder har oftere migræneanfald, som er mere smertefulde og varer længere, siger Mona Ameri Chalmer, der er studiets førsteforfatter og læge og ph.d. ved Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet Glostrup:

– Samtidig har kvinder flere følgesymptomer som for eksempel kvalme, og de oplever oftere, at migrænen bliver værre ved fysisk aktivitet.

I undersøgelsen deltager flere end 12.000 borgere.

Omkring en halv million borgere i Danmark har migræne. Det er en af de mest udbredte neurologiske sygdomme.

Migræne kommer i anfald, som kan vare fra få timer og op til flere døgn.

Selv om migræne ofte kan behandles med lægemidler, kan sygdommen ifølge forskerne være særdeles belastende og have store konsekvenser for livskvaliteten.

Men det nye studie viser også, at migræne kommer til udtryk på forskellige måder, alt efter om det er kvinder eller mænd, der har det.

Blandt svarene fremgår det, at 11 procent af kvinderne har haft migræne uden aura, hvor hovedpine ofte ledsages af lys- og lydoverfølsomhed, inden for de seneste tre måneder.

Det gjaldt for knap fire procent af mændene.

Resultatet flugter ifølge forskerne med andre studier.

Derudover rapporterer næsten hver fjerde kvinde – 24 procent – at deres migræneanfald varer mellem et og tre døgn.

Det er tilfældet for hver tiende mand – 9,9 procent.

En af forklaringerne på forskellene mellem mænd og kvinder kan være niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen i kroppen, siger Mona Ameri Chalmer.

– Vi viser i vores studie, at kvinder har mere hyppige anfald, og deres anfald er også gennemsnitligt sværere end mændenes. Teorien er, at risikoen for og sværhedsgraden af migræne modificeres af hormoner som blandt andet østrogen.

– Selv om både mænd og kvinder producerer østrogen, producerer kvinder langt mere end mænd med større udsving på grund af menstruationscyklus, siger Mona Ameri Chalmer i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Neurology.

/ritzau/

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere