AVIZ

Dansk delegation mødte taknemmelighed og ønske om kampfly i Kyiv

Møde i salen med ministrenes spørgetid
Møde i salen med ministrenes spørgetid (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Sådan opsummerer formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Michael Aastrup Jensen (V), det besøg i Kyiv, som han og seks kolleger fra Folketinget onsdag har været på i Ukraines hovedstad.

– Vi er også meget interesserede i at se på, hvordan vi kan hjælpe dem mere, siger han.

– Selvfølgelig er vi på ingen måde afvisende over for, at det også kan inkludere F-16-fly. Det kræver nogle forskellige ting, blandt andet at amerikanerne tillader det, i betragtning af, at flyene er produceret i USA.

– Og så kræver det selvfølgelig også noget i forhold til hele træningsaspektet, om andre af vores allierede også gør det og så videre.

– Indtil videre har det kun været russiske og gamle sovjetiske fly, som også er det, de er trænet op i. Derfor vil det være et helt nyt skifte i forhold til kampfly, siger Michael Aastrup Jensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at Danmark er åben over for idéen om at sende kampfly til Ukraine.

– Jagerfly har længe været et ønske fra Ukraines side. Det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande, sagde statsministeren i sidste uge.

De danske folketingspolitikere har onsdag blandt andet mødtes med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, samt premierminister Denis Shmyhal.

Det var også meningen, at danskerne skulle have mødtes med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

– Men han var ude og besøge fronten i dag, og derfor kunne det ikke lade sig gøre, siger Michael Aastrup Jensen.

Den danske delegation i Ukraine har foruden formanden bestået af Mads Fuglede (V), Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, Jesper Petersen (S), Karsten Hønge (SF), Christian Friis Bach (R) og Henrik Dahl (LA).

Folketingspolitikerne var blandt andet i byen Irpin, hvor de så nogle af de krigsforbrydelser, som Rusland har begået under krigen.

Oplevelserne i Ukraine har gjort stort indtryk.

– Ja, det gør det, siger Michael Aastrup Jensen.

– Vi har lige mødtes med viceforsvarsministeren, som kunne fortælle, at han for få måneder siden mistede sin lillebror i kampen ved fronten ved Bakhmut. Det er lige på og hårdt, og vi taler med nogle mennesker, hvor krigen er hverdag, og hvor de er i en overlevelseskrig.

– Og som premierministeren også sagde: “Vi er i en kamp om vores eget liv. Vi ved, at russerne forsøgte at slå os ihjel, da de forsøgte at angribe Kyiv i starten af krigen”.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere