Det siger hun tirsdag aften, inden hun holder møde med fem stats- og regeringschefer fra Bulgarien, Finland, Irland, Letland og Sverige til en drøftelse om en potentiel udvidelse.
Her bliver hun spurgt ind til den fri bevægelighed i Europa og de udfordringer, en udvidelse kan give i den sammenhæng:
– Det kommer vi til at være opmærksomme på. Det handler ikke mindst om vores arbejdsmarked, hvor vi skal sørge for, at der ikke finder social dumping sted.
Hun siger, at der ikke må gås på kompromis med de arbejdstagerrettigheder, som hun kalder “noget af det mest fundamentale i det danske velfærdssamfund”.
– Så arbejdsmarkedet kommer vi til at have et skarpt øje på.
I sidste uge anbefalede EU-Kommissionen, at medlemslandene giver grønt lys til at begynde forhandlinger med Ukraine.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) betonede, at Danmark ser på et ukrainsk medlemskab med positive øjne, men at det samtidig er en proces, der vil tage lang tid.
En eventuel EU-udvidelse kan betyde en anderledes økonomisk fordeling i den europæiske union. Statsministeren er dog ikke bekymret for den politiske magtbalance.
– Der handler det om at gøre det rigtige for Europa. Danmark spiller i dag en meget, meget aktiv rolle i det europæiske samarbejde. Det er jeg slet ikke bange for, at vi ikke kommer til at gøre i fremtiden.
Men, siger Mette Frederiksen, andre balancer risikerer at tippe. De lande, der måtte være i spil, er nødt til at leve op til krav om blandt andet demokrati, minder hun om.
– Der er jo en risiko for – hvis ikke landene er klar, og de nødvendige reformer kommer på plads – at vi kan få et europæisk samarbejde, hvor vi lægger forhindringer for os selv.
/ritzau/
Andre læser også