AVIZ

Medier: Xi planlægger besøg hos Putin og opkald til Zelenskyj

FILE PHOTO: China''s Xi plans Russia visit as soon as next week - sources
FILE PHOTO: China''s Xi plans Russia visit as soon as next week - sources (Sputnik/Reuters)

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har talt med kilder med kendskab til planerne. Kilderne står ikke frem med navn.

Mødet kan efter sigende finde sted allerede i næste uge.

Der har også tidligere været meldinger om, at Xi planlægger at besøge Putin.

Den amerikanske avis The Wall Street Journal skrev i sidste måned, at et besøg kunne finde sted i april eller maj. Det russiske nyhedsbureau Tass skrev 30. januar, at Putin havde inviteret Xi til Moskva.

Xi har dog ikke kun forestående planer om at besøge Putin.

I hvert fald skriver The Wall Street Journal mandag, at Xi planlægger at tale i telefon med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Det vil være de to lederes første snak siden Ruslands invasion af Ukraine.

Opkaldet ventes at finde sted efter det ventede møde mellem Putin og Xi.

Forholdet mellem Xi og Putin følges tæt på grund af krigen i Ukraine.

Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende.

I februar sidste år – kort før invasionen – mødtes Xi og Putin i den kinesiske hovedstad, Beijing. Her slog de deres gode forhold fast. Mødet er det seneste mellem de to i et af ledernes hjemlande.

De stod senest ansigt til ansigt i september ved et topmøde i organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Usbekistan.

I alt har de ifølge Reuters mødtes 39 gange, siden Xi blev præsident i 2013.

Xi har mandag afsluttet det årlige møde i Den Nationale Folkekongres. Fredag sikrede han sig en tredje periode som kinesisk præsident.

NPC er den kinesiske stats mest magtfulde organ.

Folkekongressen beskrives ofte som det kinesiske parlament. Det er dog ikke direkte folkevalgt. I realiteten fungerer kongressen ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af den øverste ledelse.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere