AVIZ

Mahsa Amini og iransk protestbevægelse tildeles EU-pris

Supporters of women''s rights in Iran march on the anniversary of the death of Mahsa Amini outside the White House in Washington

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

22-årige Mahsa Amini døde 16. september 2022.

Hun mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt og lå i koma i tre dage før sin død. Hun var blevet anholdt, fordi hendes hijab ifølge de iranske myndigheder ikke dækkede håret godt nok.

Moralpolitiet har af mange fået skylden for hendes død.

Ifølge familien døde hun af slag til hendes hoved og krop. Myndighederne har sagt, at hun døde som følge af allerede eksisterende helbredsproblemer.

Efter hendes død har der i Iran været nogle af de største protester mod landets præstestyre, siden det indtog magten efter en revolution i 1979.

Protesterne har været kendetegnet af budskabet “kvinde, liv, frihed”.

EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, har torsdag forklaret, hvorfor prisen er gået til Mahsa Amini og den iranske protestbevægelse.

– Den 16. september markerede vi etåret for drabet på Jina Mahsa Amini i Iran. EU-Parlamentet står stolt side om side med dem, der fortsætter med at kæmpe for ligestilling, værdighed og frihed i Iran, siger hun og fortsætter:

– Ved at vælge dem som modtagere anerkender vi deres kamp og fortsætter med at ære alle dem, der har betalt den ultimative pris for frihed.

Iranske sikkerhedsstyrker har slået hårdt ned på demonstranterne. Mahsa Aminis far blev også kortvarigt tilbageholdt på etåret for datterens død.

Sakharovprisen er siden 1988 blevet uddelt af EU-Parlamentet til personer eller organisationer, som kæmper mod intolerance, fanatisme og undertrykkelse og forsvarer menneskerettigheder og ytringsfrihed.

Sidste år gik prisen til det ukrainske folk.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere