AVIZ

Lysglimt viser sig i Kinas økonomi efter svær start på 2023

People walk at a shopping area in Beijing

I tredje kvartal 2023 – fra juli til og med september – voksede Kinas økonomi 4,9 procent. Væksten var mindre end i det foregående kvartal, men langt bedre end tidligere prognoser fra IMF har skitseret.

Det oplyser IMF tirsdag på et pressemøde om den kinesiske økonomi.

Vicedirektør Gita Gopinath fra IMF begrunder opjusteringen med en stigende efterspørgsel blandt de kinesiske forbrugere og politiske tiltag, som har haft til formål netop at sætte skub i den kinesiske økonomi.

Valutafonden opjusterer sine forventninger til væksten i Kinas bnp (bruttonationalprodukt) i 2023. Ifølge et tidligere estimat ville det kinesiske bnp vokse 5 procent i år sammenlignet med sidste år.

Men der bliver snarere tale om en stigning på 5,4 procent sammenlignet med sidste år, vurderer valutafonden nu.

Bnp angiver et lands samlede produktion af varer og tjenester.

IMF’s prognose for Kinas økonomi næste år får også et nøk opad. I sin forrige prognose vurderede valutafonden, at Kina ville opleve en økonomisk vækst på 4,2 procent i 2024. Prognosen lyder nu på en vækst på 4,6 procent.

De kinesiske politikere har vedtaget flere tiltag i år for at stimulere økonomien. Så sent som i oktober præsenterede Kinas regering et udspil, der skal sikre en billion yuan til investeringer i Kinas infrastruktur.

Det svarer til cirka 951 milliarder kroner.

Et af de særligt udfordrede områder i kinesisk økonomi er ejendomssektoren. Gita Gopinath advarer om, at IMF forventer, at “svaghederne i ejendomssektoren vil fortsætte”, og at udlandets efterspørgsel på boliger i Kina vil forblive afdæmpet.

IMF er en organisation bestående af 190 lande, som blandt andet arbejder for at fremme globalt pengesamarbejde og sikre finansiel stabilitet. Organisationen har hovedkvarter i Washington D.C.

/ritzau/AFP

Andre læser også