AVIZ

Lønmodtagere og arbejdsgivere enige om fælles mæglingsskitse

Doorstep afholdes i Forligsinstitutionen
Doorstep afholdes i Forligsinstitutionen (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er blevet enige om en samlet mæglingsskitse.

Det oplyser FH og DA onsdag eftermiddag, hvor de også har præsenteret aftalen.

Efter at parterne nu er nået til enighed om en fælles mæglingsskitse, udestår kun sidste store trin i årets overenskomstforhandlinger.

Det sker, når medlemmerne på begge sider skal stemme ja eller nej til det resultat, som parterne har opnået.

Forhandlingerne om en overenskomst startede formelt tilbage i januar.

Årets forhandlingerne blev på forhånd betegnet som særligt svære, da det betød, at der skulle forhandles løn på ryggen af en stærk stigning i inflationen i 2022.

Inflationen, der dækker over, at priserne stiger, betød, at lønmodtagerne ikke længere kunne få det samme for deres penge, når de eksempelvis skulle købe.

Samtidig var arbejdsgiverne bekymret for at binde sig til en en dyr aftale med udsigt til en økonomisk afmatning de kommende år.

Forhandlingerne fik endnu en krydret ingrediens, da regeringen besluttede at afskaffe store bededag som helligdag. Det var meget imod lønmodtagernes ønske.

I slutningen af februar kom et gennembrudsforlig fra industrien. Det er industriens område, der plejer at komme med det første forlig.

Her aftalte parterne en overenskomst på kun to år mod tidligere tre.

Aftalen indeholdt en stigning i fritvalgsordningen, arbejdsgivernes indbetaling til pension og mindst fire procent mere i løn.

Gennembrudsforliget kom dog senere i hus end vanligt. Derfor var processen også forsinket, hvilket fik forligsmanden til at udskyde arbejdsnedlæggelser to gange.

De tidligere overenskomster udløb ellers 1. marts.

I slutningen af sidste uge meddelte forligsmand Jan Reckendorff, at han overtog forhandlingerne for de områder, der ikke var nået frem til en aftale, tirsdag.

Herfra har det taget en dag at nå frem til en samlet mæglingsskitse. Da arbejdet begyndte tirsdag, var 98 procent af de godt 600.000 omfattede lønmodtagere allerede dækket af et forlig.

Mæglingsskitsen kommer til at omfatte cirka 12.000 lønmodtagere, oplyser FH.

Det er ifølge DA’s direktør, Jacob Holbraad, et tegn på, at forhandlerne på begge sider har “lagt sig i selen for at løse tingene selv og finde stærke kompromisser”.

– Og det er jo netop selve kernen i den danske model på arbejdsmarkedet, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge FH kopierer mæglingsskitsen til dels gennembrudsforligene på industri-, transport- og byggeriområdet. Der er tale om omlægning af pension, så lønmodtagerne får udbetalt to procent mere i løn, samt en stigning på fritvalgskontoen på to procent.

Ved afstemningen om den samlede mæglingsskitse skal hele mæglingsskitsen til afstemning. Det betyder, at selv om enkelte områder stemmer overenskomsten ned, er det kun det samlede resultat, der tæller.

Ender det med et ja, vil de nye overenskomster gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. marts.

Forligsmand Jan Reckendorff sagde på pressemødet onsdag, at der skal stemmes “efter påske”. Et mere konkret tidspunkt er endnu ikke meldt ud.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere