AVIZ

Britisk parlament vedtager tillæg til Nordirland-aftale

FILE PHOTO: Britain publishes post-brexit legislation on the Northern Ireland Protocol
FILE PHOTO: Britain publishes post-brexit legislation on the Northern Ireland Protocol (Clodagh Kilcoyne/Reuters)

Ifølge den konservative premierminister, Rishi Sunak, åbner aftalen et nyt kapitel mellem Storbritannien og EU. Der er dog fortsat en vis uro blandt en del af de konservative parlamentsmedlemmer.

Aftalen gik igennem med 515 stemmer for og 29 imod. 22 af de 29 nej-sigere var konservative. De resterede kom fra det nordirske unionistparti DUP.

Ændringerne gælder den del af brexitaftalen, som handler om Nordirland. Det var på forhånd ventet, at aftalen ville gå igennem parlamentet, hvor et flertal fra både oppositionspartiet Labour og regeringspartiet De Konservative havde varslet et ja.

Der var dog en vis frygt for, at mange konservative ville benytte lejligheden til at demonstrere den udbredte skepsis overfor aftalen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters afstod 48 konservative parlamentsmedlemmer fra at stemme.

For premierministeren var det vigtigt, at oprøret i regeringspartiet blev så lille som muligt. Partiet har tidligere været tæt på at blive flået fra hinanden i netop spørgsmålet om aftalerne efter brexit.

Blandt dem som på forhånd havde varslet, at de ville trodse Rishi Sunak, var to af hans forgængere, Boris Johnson og Liz Truss.

Ifølge Johnson er aftalen uacceptabel, fordi den vil betyde, at Nordirland fortsat vil være fanget i EU’s love og regler.

Centralt i den nye aftale står den såkaldte Stormont-bremse, som vil give Nordirlands folkevalgte vetoret, når det gælder ny EU-regulering.

Nordirland ligger som et lille stykke Storbritannien i den nordlige del af EU-landet Irland. Derfor har en særlig regulering af grænsen mellem Irland og Nordirland, som derfor også er grænse mellem EU og Storbritannien, fyldt meget i spørgsmålet om brexit.

Tirsdag sagde EU-landene som ventet ja til det nye aftale. Både EU og Sunak har præsenteret aftalen som et gennembrud i forholdet mellem EU og Storbritannien.

Med vedtagelsen af aftalen har Sunak også slået fast, at der ikke skal ske flere genforhandlinger.

– Det er en god aftale, som vi opfordrer alle parlamentarikere til at støtte, fastslår Sunaks talsmand.

Efter at aftalen nu er gået igennem det britiske parlament, skal den endelig konfirmeres mellem de to parter. Det ventes at ske på et møde mellem den britiske udenrigsminister, James Cleverly, og EU-Kommissionens næstformand Maros Sefcovic i London fredag.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere