AVIZ

Løkke: Statsministeren drøftede menneskerettigheder i Egypten

Moderaterne holder gruppemøde på Christiansborg
Moderaterne holder gruppemøde på Christiansborg (Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

For ifølge Løkke blev det skam drøftet.

– Selvfølgelig skal man kunne diskutere menneskerettigheder. Og det er mig bekendt også sket under statsministerens besøg, siger han onsdag i Folketingssalen.

Løkke siger desuden, at han så sent som tirsdag diskuterede menneskerettigheder med den egyptiske udenrigsminister.

Statsministeren var tidligere i marts i Egypten, hvor hun mødtes med den politiske top, der er blevet beskyldt for at fængsle dissidenter og tillade tortur.

I salen onsdag lister Lars Løkke Rasmussen en række grunde op til besøget. Der er blandt andet potentiale for at styrke samhandel og eksport med Egypten, som er Nordafrikas folkerigeste land, siger han.

Samtidig efterspørger Egypten løsninger på fødevare- og klimakrise, siger han:

– Det munder ud i, at hvis man vil række ud og etablere partnerskaber, kan det ikke gøres fra et skrivebord i Europa.

– Vi må lytte til de perspektiver, Egypten har.

Regeringen har fået kritik for sin udenrigspolitiske kurs den seneste tid.

Først valgte regeringen at investere i artilleri fra den israelske våbenproducent Elbit Systems, som leverer udstyr til operationer i det palæstinensiske selvstyre.

Dernæst åbnede regeringen for våbeneksport til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har også været på en rejse til Egypten. Men Løkke afviser, at der skulle være sket “et voldsomt skift” i den udenrigspolitiske strategi.

– Jeg bruger selv ordet pragmatisk idealisme.

– Hvis der er noget nyt, er det en forståelse oven på Ukraine-krigen og den nye geopolitiske virkelighed, at der er store lande derude, vi bliver nødt til at finde en måde at være i anderledes konstruktiv dialog med, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere