AVIZ

Kina håber på FN-efterforskning af Nord Stream-eksplosioner

FILE PHOTO: Gas bubbles from the Nord Stream 2 leak reaching surface of the Baltic sea in the area shows disturbance of well over one kilometer diameter near Bornholm
FILE PHOTO: Gas bubbles from the Nord Stream 2 leak reaching surface of the Baltic sea in the area shows disturbance of well over one kilometer diameter near Bornholm (Danish Defence Command/Reuters)

Tre af fire rørledninger på Nord Stream 1 og 2-ledningerne blev i september udsat for en eksplosion.

27. september oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at det er de danske myndigheders vurdering, at det var et resultat af bevidste handlinger.

Det er fortsat uopklaret, hvem der stod bag eksplosionerne.

I sidste uge oplyste udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at Danmark var blevet gjort opmærksom på, at der var blevet fundet et objekt ved Nord Stream 2-rørledningen. Det skulle være sket ved en Nord Stream 2-ledning, som ikke blev udsat for en eksplosion i september.

Det er den russiske ejer af ledningerne, Gazprom, der har bekræftet fundet over for de danske myndigheder.

Lars Løkke Rasmussen uddybede ikke, hvilken form for objekt der var tale om.

Siden har Rusland krævet at få adgang til den danske efterforskning af eksplosionerne, som ikke har fundet sted i dansk farvand, men i den danske såkaldte eksklusive, økonomiske zone.

Det indebærer, at det er Danmark, der har ret til at efterforske havbunden i zonen.

Danmark har ifølge Lars Løkke Rasmussen afvist, at Rusland kan deltage i undersøgelsen.

Kina har tidligere givet udtryk for, at landets regering vil have en FN-ledet efterforskning. Det holder Kina fast i, efter at det russiske krav er blevet fremsat.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere