AVIZ

Kræftens Bekæmpelse: Plan løser ikke problemet på den lange bane

Doorstep med Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)
Doorstep med Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) (Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Det mener Kræftens Bekæmpelse.

Den præsenterede plan indeholder i alt fem punkter.

– Første øvelse må være, hvordan man sikrer, at det her ikke sker andre steder. Det tager fempunktsplanen fat i ved at sikre, at der ikke kommer til at stå nogen på ventelisten, som ikke er registreret, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

For situationen er mere end bekymrende, mener Jesper Fisker.

Den fremlagte plan kommer, efter at en sag i Region Midtjylland viste, at 293 kræftpatienter har ventet længere end de skulle på en operation på Aarhus Universitetshospital (AUH)

Og efter sagen på AUH har man i Region Syddanmark foretaget en undersøgelse, som også viser indberetninger om overskridelser af ventetider.

Jesper Fisker er glad for den meget hurtige og resolutte reaktion oven på situationen i Region Midtjylland. Men han mener ikke, at kræftplanen løser problemet på den lange bane.

– Der er der også andre overvejelser, som skal til. Der mangler simpelthen en række kompetencer på det her område, siger han.

– Ikke mindst sygeplejersker, men også andre kompetencer i sundhedsvæsenet, som generelt er rigtig presset. Men det her er en god begyndelse.

Planen for kræftområdet skal sikre, at regionerne overholder reglerne, siger ministeren fredag. Planen bliver sat i gang med det samme.

– Den eneste måde, man kan gøre noget ved det på, er, at man faktisk ved, hvordan situationen er. Det er en del af det, som har været problemet i Region Midtjylland, siger Jesper Fisker.

Det fremgår af planen, at alle regioner inden udgangen af april skal gennemgå deres instrukser, vejledninger og praksisser for, hvordan kræftpatienter sikres og informeres om deres rettigheder.

Det bliver de simpelthen nødt til at efterleve, mener Jesper Fisker.

– Forhåbentlig starter de ikke på bar bund, for der er jo stadig en række grundlæggende rettigheder, der har været arbejdet efter, siger han.

– Så kan der være noget tvivl om nogle fortolkninger, kan jeg forstå, og så må man få det præciseret. Men det er en bunden opgave.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere