AVIZ

Klimaforandringer får EU-lande til at begrænse fiskeri i Østersøen

Klimaforandringer får EU-lande til at begrænse fiskeri i Østersøen

Udmeldingen kommer på et kort pressemøde efter et ministermøde i Luxembourg.

– Det har ikke været let. Men vi skal lægge et niveau for fiskeriet, hvor bestanden kan overleve sammen med fiskeriet, siger Sinkevicius.

Han peger på, at klimaforandringer har ført til højere temperatur i Østersøen. Det går ud over fiskeriet. Derfor bliver fiskeriet af nogle arter begrænset næste år. Det gælder blandt andet sild og torsk.

– Vi bliver nødt til at handle for at imødegå miljøsituationen i Østersøen. Situationen er dårlig, og det påvirker fiskeriet, siger Virginijus Sinkevicius.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening (DN) vil aftalen lukke lystfiskeri efter torsk i Øresund, Storebælt og Lillebælt.

Det sker ifølge DN, fordi EU-landenes fiskeriministre har besluttet at beskytte den truede torskebestand ved at indføre et totalt forbud mod rekreativt fiskeri efter torsk i den vestlige Østersø.

Selvom det griber ind i lystfiskeriet, støtter Danmarks Naturfredningsforening forbuddet. Det siger Cathrine Pedersen Schirmer. Hun er havpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

– Det viser tydeligt den kritiske tilstand, når selv lystfiskeri efter torsk er blevet en trussel for bestanden. Det bør gøre det endnu mere klart for politikerne, at de skal handle nu og træffe de nødvendige beslutninger for landbrug og fiskeri, der kan rette op på vores havmiljø, siger hun.

Ifølge Det internationale Havundersøgelsesråd (ICES) står lystfiskere for 68 procent af alle torskefangster i den vestlige Østersø. Lystfiskeriet lå på 288 ton i 2022. Til sammenligning fangede kommercielle fiskere 88 ton.

Det rekreative fiskeri er dermed ifølge DN ansvarlig for en “høj dødelighed på denne meget sårbar bestand”. 

– Torsken har brug for fuldstændig ro til at komme sig, siger Cathrine Pedersen Schirmer.

Minister for landbrug, fødevarer og fiskeri Jacob Jensen (V) kalder aftalen balanceret:

– Aftalen tager hensyn til, at vi fortsat kan have et erhvervsfiskeri i Østersøen og til de bestande, som har det rigtig dårligt. Det gælder ikke mindst torsken.

Han håber, at de danske lystfiskere vil vise forståelse for, at torsken skal have en pause i 2024.

– Vi skal tage et skyldigt hensyn til bestanden, så der er mulighed for at fiske i de kommende år. Vi skal også tage hensyn til, at erhvervsfiskeriet skal kunne fiske på andre arter, eksempelvis rødspætter, som har det godt. Så er det nødvendigt, at man også har en bifangstkvote på torsk.

– Der må det rekreative fiskeri bidrage med at holde en pause i 2024 på torsken, siger Jacob Jensen.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

    Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
    Læs mere

    Find de smukkeste smykker

      Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
      Læs mere