AVIZ

Dansk fregat står klar i Middelhavet til mulige evakueringer

Forsvaret markerer dronningens 50-års regentjubilæum, Dronningen

Det skriver Forsvaret tirsdag på sin hjemmeside.

For godt og vel en uge siden blev det meddelt, at “Niels Juel” flyttes fra Natos flådestyrke i Nordatlanten til flådestyrken i den østlige del af Middelhavet.

– Opgaven er uforandret; at forsikre Natos allierede og afskrække potentielle modstandere mod enhver aggression, skriver Forsvaret.

– Samtidig er “Niels Juel” forberedt på at blive indsat med kort varsel, såfremt situationen i Mellemøsten udvikler sig, og der bliver behov for yderligere evakueringsindsats.

Da fregatten blev flyttet, lød det fra Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, at en sådan udvikling kunne være, hvis uroen spredte sig i regionen.

Danmark evakuerede for godt og vel halvanden uge siden danske statsborgere fra Israel. Det skete med Forsvarets Hercules-fly.

Der befinder sig også et “begrænset” antal danskere i Gaza.

Det har Udenrigsministeriet i Danmark oplyst – dog uden at meddele, hvor mange det drejer sig om, og hvad deres situation er.

Forsvarsminister – og nu fungerende økonomiminister – Troels Lund Poulsen (V) udtalte i forbindelse med flytningen af fregatten for en uge siden:

– Sikkerhedssituationen i Mellemøsten er lige nu uforudsigelig. Derfor har regeringen besluttet at flytte fregatten “Niels Juel” til det østlige Middelhav. Hvis situationen i Mellemøsten udvikler sig, og der bliver behov for yderligere evakueringsindsats, kommer vi nu tættere på og kan reagere med kortere aftræk.

“Niels Juel” er en luftforsvarsfregat af Iver Huitfeldt-klassen, som Danmark har tre af.

På sin tur har den passeret Messinastrædet mellem Sicilien og det italienske fastland. Skibet er undervejs blevet genforsynet til søs, og Forsvaret har testet dets evne til at lette med en helikopter samtidig.

Forsvaret melder nu “Niels Juel” “klar til at operere” med Natos flådestyrker i området.

/ritzau/

Andre læser også