AVIZ

Israelere og palæstinensere er enige om at dæmpe vold

FILE PHOTO: Palestinians protest recent activity in Gaza in front of the Dome of the Rock, in Jerusalem''s Old City
FILE PHOTO: Palestinians protest recent activity in Gaza in front of the Dome of the Rock, in Jerusalem''s Old City (Ammar Awad/Reuters)

Parterne understreger blandt andet behovet for at forhindre handlinger, som kan krænke hellige steder i Jerusalem i forbindelse med ramadan. Ramadan er den hellige måned for faste i islam, der starter senere denne uge.

Jordanske, amerikanske og egyptiske embedspersoner var også til stede under forhandlingerne.

I en fælles udtalelse lyder det fra parterne, at de genacceptere forpligtelser, der blev vedtaget under forhandlinger i Aqaba i Jordan i sidste måned. Her forpligtede Israel sig til de næste fire måneder at stoppe diskussioner om nye bosættelser i besatte områder.

Mødet i Aqaba var det første af sin slags i fire år. Det lykkedes dog ikke at standse volden trods løfterne, der blev gentaget søndag.

I løbet af det seneste år har israelske styrker gennemført mere end tusinds anholdelser på den israelsk besatte Vestbredden og dræbt mere end 200 palæstinensere. Mindst 40 israelere og tre ukrainere har mistet livet efter palæstinensiske angreb.

På den besatte vestbred er der de seneste måneder sket en stigning i antallet af konfrontationer med næsten daglige israelske militærransagninger og vold.

Parterne understregede også “vigtigheden af, at både israelske og palæstinensiske aktivt forhindrer enhver handling, der vil forstyrre helligheden” på hellige steder i en udtalelse.

Under tidligere ramadaner har der lejlighedsvis været sammenstød mellem israelsk politi og palæstinensere, især i og omkring Jerusalems al-Aqsa-moské. Den betragtes i islam som det tredje mest hellige sted, mens den jødiske tro kalder stedet for Tempelbjerget.

Jøderne tror på, at det var der, hvor kong Salomon ifølge Det Gamle Testamente opførte Templet i Jerusalem. Tempelbjerget er det helligste sted for jødedommen.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere