AVIZ

Islandsk politi om vulkanudbrud: Hold jer væk fra Reykjanes

Iceland Volcano

– Det er ikke et turistudbrud, vi har med at gøre, siger han til RÚV.

Han siger desuden, at man endnu ikke ved meget om floden af lava.

– Vi kender ikke dens præcise lokation. Den lader til at flyde i alle retninger fra sprækken, som lader til at være ret stor. Sprøjtene af lava er ret høje, så det lader til at være et kraftigt udbrud i begyndelsen, siger Reynisson.

Ifølge Islands Meteorologiske Institut, IMO, gik vulkanen i udbrud klokken 22.17 lokal tid. Det svarer til klokken 23.17 dansk tid.

Forud for udbruddet var der en bølge af jordskælv, som gik i gang klokken 21.

IMO mener, at udbruddet er sket omkring fire kilometer nordøst for Grindavík. En helikopter skal lokalisere den nøjagtige lokation samt fastslå udbruddets størrelse, skriver IMO på sin hjemmeside.

Instituttet har offentliggjort et kort over vulkanudbruddet, der viser sprækken i jordoverfladen.

Sprækken vurderes til at være omkring fire kilometer lang. Den sydligste del af sprækken vurderes at være 2,5 kilometer fra Grindavík.

Fra borgmesteren i Grindavík lyder det, at han blev overrasket over udbruddets timing. Men stedet, hvor udbruddet skete, overrasker ham ikke, siger han til RÚV.

– Det var dette sted forskere havde udpeget som det mest sandsynlige sted for et udbrud. Tidspunktet var en overraskelse. Der var kommet ro på. Magmaens indtrængen under Grindavík var ikke længere aktiv og var begyndt at størkne, siger han til det islandske medie.

Reykjaviks internationale lufthavn, som ligger cirka 15 kilometer nordvest for vulkanudbruddet, er fortsat åben, og der er ingen afgange, som er blevet aflyst af udbruddet.

Reykjanes-halvøen har haft flere vulkanudbrud de seneste år i ikkebefolkede områder. Så sent som i marts 2021 begyndte lava at flyde fra en halv kilometer lang kløft bare ti kilometer fra Grindavík.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere