AVIZ

Irans præsident tager på historisk besøg i Riyadh

IRAN-IRAQ-DIPOMACY

Iran og Saudi-Arabien blev i midten af marts enige om at genoprette deres forhold efter år med fjendtlighed mellem de to store lande, som har rivaliseret om at være dominerende stormagt i Mellemøsten.

– Præsident Raisi vil deltage i OIC’s møde i Riyadh, hvor den palæstinensiske sag vil blive diskuteret, hedder det i Etemads netavis.

Det nye forhold mellem de to lande er kommet i stand, efter at Kina har mæglet mellem dem.

Få dage efter at Israel erklærede krig mod Hamas på Gazastriben, talte Raisi i telefon med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

Iran støtter Hamas, mens Saudi-Arabien ser med mistro på den militante islamistiske gruppe, som har rødder i Egyptens nu forbudte Muslimske Broderskab. Saudi-Arabien regner Det Muslimske Broderskab for en terrororganisation.

Hamas anerkender ikke Israel, og gruppens charter taler om statens ødelæggelse.

Flere arabiske lande, herunder Saudi-Arabien, har erklæret sig klar til at slutte fred med Israel, hvis Israel trækker sig tilbage til grænserne fra før krigen i 1967.

Flere end 10.000 personer er blevet dræbt i Gaza siden 7. oktober som følge af israelske angreb. Blandt de dræbte er 4104 børn.

Det oplyser det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Israels offensiv mod Gaza blev iværksat, efter at den militante bevægelse Hamas angreb flere israelske byer og kibbutzer 7. oktober.

Angrebet kostede ifølge Israel omkring 1400 personer livet. Størstedelen af dem var civile. Desuden blev 240 personer taget som gidsler.

De tilfangetagne har siden været tilbageholdt i Gaza. Kun enkelte er blevet frigivet, og flere er ifølge Hamas blevet dræbt i israelske luftangreb.

Israels militær har i løbet af offensiven fastholdt, at det går efter Hamas’ medlemmer og faciliteter i Gaza.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere