AVIZ

Holocaust-overlever: Tyske gader er mere rastløse end i 1934

JØDEFORFØLGELSE

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

– Der er meget rastløst i Tysklands gader, mere rastløst end i 1934, sagde Buterfas-Frankenthal onsdag.

Torsdag er det 85-året for Krystalnatten. Buterfas-Frankenthal talte i den anledning onsdag for en forsamling af unge mennesker i den tyske by Bremen for at markere natten for nazisternes vold mod jøder i hele Tyskland 9. november 1938.

Den i dag 90-årige tysker besøger jævnligt skoleklasser med sin kone Dagmar for at tale om sine oplevelser under Adolf Hitlers ledelse af Tyskland. Hitler kom til magten i 1934.

I de seneste uger har Ivar Buterfas-Frankenthal kun kunnet aflægge de besøg under politibeskyttelse.

– Og jeg blev også hilst velkommen af politibetjente her i Bremen denne eftermiddag. Det var noget, som jeg troede, at vi var kommet videre fra. Åbenbart ikke, sagde den 90-årige.

Ivar Buterfas-Frankenthal fortalte, at han er forfærdet over de billeder, som er kommet ud fra Israel og Gazastriben siden 7. oktober.

Lørdag morgen den 7. oktober indledte den militante islamistiske bevægelse Hamas et angreb på Israel. Siden har Israel gennemført angreb i Gaza og opfordret indbyggerne til at søge mod den sydlige del af området.

Ifølge de israelske myndigheder er godt 1400 israelere blevet dræbt siden overraskelsesangrebet.

Fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder i Gaza, som er styret af Hamas, lyder det, at 10.569 palæstinensere er blevet dræbt. Heraf er 4324 angiveligt børn.

På Krystalnatten blev tusinder af jødiske butikker og ejendomme udsat for hærværk og plyndring ifølge hjemmesiden folkedrab.dk. Hjemmesiden er drevet af Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Synagoger blev ødelagt og jødiske gravpladser skændet. Næste morgen var gaderne overstrøet med glasskår – deraf navnet Krystalnatten.

Aktionen kostede omkring hundrede jøder livet. Herefter blev op mod 30.000 sendt i koncentrationslejr.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere