AVIZ

Filmstudier og skuespillere har indgået foreløbig aftale

Hollywood actors strike

Aftalen kan sætte en stopper for Hollywood-skuespillernes strejke, der har varet siden midten af juli og rystet underholdningsbranchen.

Strejken blev indledt, da skuespillerne, der er medlemmer af fagforeningen, bad om højere minimumløn, en andel af overskuddet fra streamingtjenester og beskyttelse mod at blive erstattet af “digitale kopier” genereret af kunstig intelligens.

SAG-AFTRA siger, at det er nået frem til en foreløbig aftale om en ny kontrakt med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), der repræsenterer Disney, Netflix og andre medieselskaber.

Aftalen træder i kraft, hvis skuespillerne stemmer for den. Det ventes at ske i de kommende uger.

Gennembruddet betyder, at Hollywood kan komme i gang med produktionen igen for første gang siden maj.

Hollywoods manuskriptforfattere indledte en strejke i foråret. De vendte tilbage til arbejdet i slutningen af september.

Strejkerne har kostet delstaten Californien mere end seks milliarder dollar i tabt produktion ifølge et estimat fra tænketanken Milken Institute.

Fordi der har været meget lidt arbejde at tage har mange rekvisitører, kostumedesignere og andre, der arbejder på filmset, haft svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen.

FilmLA, som er den gruppe, der udsteder tilladelser til at filme, oplyser, at produktionen fra 29. oktober og en uge frem var 77 procent lavere sammenlignet med samme uge sidste år.

Strejkerne har også tvunget tv-kanalerne til at fylde sendefladen med genudsendelser, gameshows og realityserier.

De har også ført til, at store studier har måtte udsætte premierer på store film som eksempelvis “Dune: Part 2”, fordi strejkende skuespillere ikke har kunnet promovere filmene.

Andre store produktioner som den seneste “Mission: Impossible”-film og Disneys live action-udgave af “Snehvide” er blevet udsat til 2025.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere