AVIZ

EU-Kommissionen vil ramme Rusland på olie og diamanter

EU-Kommissionen vil ramme Rusland på olie og diamanter

Det lægger ifølge nyhedsbureauet Reuters op til at forbyde import af russiske diamanter samt flydende oliegasser.

Der er i første omgang alene tale om et forslag. Pakken af sanktioner skal godkendes enstemmigt af EU-landene, før sanktionerne træder i kraft. Dermed kan der blive tale om ændringer, før pakken er på plads.

Men lykkes det EU-Kommissionen at komme igennem med forslaget, vil det også omfatte foranstaltninger, der skal forhindre Rusland i at omgå et olieprisloft.

Ifølge Reuters indeholder teksten til gengæld ikke en henvisning til inspektioner af russiske tankskibe i dansk farvand.

Onsdag havde avisen Financial Times ellers en artikel, hvor man på baggrund af anonyme kilder lagde op til, at Danmark måske skulle blokere russiske olietankere.

Forhandlingerne om de nye sanktioner ventes at foregå over de kommende dage og uger med håb om at nå i land inden et EU-topmøde i december.

Mandag sagde EU’s udenrigschef, Josep Borrell, om pakken:

– Hvis EU-landene godkender forslaget, vil den tolvte pakke omfatte flere sanktioner mod individer. Der vil være nye eksportforbud mod blandt andet diamanter.

– Og der vil være tiltag for at stramme olieprisloftet for at mindske de indtægter, som Rusland får ved at sælge sin olie. Ikke til os, men til andre, sagde Borrell.

Pakken indeholder også initiativer, som skal bekæmpe omgåelsen af sanktioner. Det var også et af de centrale mål i sanktionspakke nummer 11.

Her skred EU ind over for tredjelande, der omgår sanktionerne ved at eksportere varer til Rusland.

Den tidligere pakke indeholdt også sanktioner rettet mod individer. Det kan både være personer i Rusland eller juridiske enheder som russiske virksomheder.

Pakken faldt på plads efter længere tids forhandlinger, som blandt andet var præget af problemer med at finde et juridisk grundlag for at kunne gribe ind over for omgåelse af sanktionerne i lande uden for EU.

Det har dog også være tiltagende tegn på uenigheder blandt EU-landene selv, i takt med at sanktionerne er blevet strammet. Blandt andre Ungarn har været tiltagende skeptisk over at fortsætte med nye sanktioner.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere