AVIZ

Franskmænd raser og ny strejke er på vej efter Macrons manøvre

FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-PENSIONS-DEMO
FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-PENSIONS-DEMO (Thomas Samson/Ritzau Scanpix)

Det skriver flere medier – herunder AFP, BBC og Reuters.

BBC har talt med 18-årige Bastien, der kalder beslutningen “udemokratisk” og for “den sidste dråbe, der har fået bægeret til at flyde over”.

– Vi kommer til at sætte ild til landet. Bogstaveligt talt, siger han.

Billeder fra Paris viser tusindvis af demonstranter samlet. Politiet har blandt andet affyret tåregas, og demonstranter har kastet brosten mod betjente. Det beretter Reuters, der er til stede i den franske hovedstad.

Demonstranternes reaktion kommer ikke som nogen stor overraskelse.

Torsdag eftermiddag valgte regeringen og præsident Emmanuel Macron nemlig at benytte sig af artikel 49.3 i den franske forfatning.

Den tillader regeringen at vedtage lovgivning uden et flertal i parlamentet.

Det var meningen, at Nationalforsamlingen i Frankrig skulle have stemt om lovforslaget torsdag eftermiddag. Men det valgte Macron at overtrumfe.

Frem mod torsdagens beslutning har der været flere strejker i Frankrig.

De kommer tilsyneladende også til at fortsætte. Den indflydelsesrige fagforening CGT har således allerede varslet strejke den 23. marts.

Flere franske oppositionspolitikere har også luftet deres utilfredshed.

Den stærkt højreorienterede oppositionsprofil Marine Le Pen kalder regeringens beslutning en “komplet fiasko”. Hun siger desuden, at hun ønsker at stille regeringen over for et mistillidsvotum. Det skriver AFP.

Den pensionsreform, der torsdag er tvunget igennem, indebærer, at pensionsalderen i Frankrig hæves fra 62 år til 64 år.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere