AVIZ

Fotos viser høj aktivitet ved nordkoreansk atomkraftværk

(Krt/Reuters)
(Krt/Reuters)

Det oplyser 38 North, der er en amerikansk tænketank, der laver analyser af Nordkorea.

Den 3. og 17. marts viser satellitbilleder ifølge organisationen, at en eksperimentel letvandsreaktor ved atomkraftværket er “tæt på at være færdig”.

Billederne indikerer også, at en reaktor på fem megawatt fortsat er i drift. Desuden viser billederne, at der bliver bygget nyt omkring kompleksets uranberigelsesværk, hvilket kan udvide værkets evne til at berige uran.

Meldingen fra organisationen kommer, efter at det er blevet kendt, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un har sagt, at produktionen af nukleart materiale til våben skal opgraderes.

– Denne udvikling ser ud til at afspejle Kim Jong-uns nylige direktiv om at øge produktionen af spalteligt materiale for at udvide Nordkoreas arsenal af atomvåben, lyder det fra 38 North.

Tirsdag offentliggjorde nordkoreanske statsmedier billeder af Kim Jong-un, der inspicerer nye små nukleare sprænghoveder.

Eksperter mener, at de potentielle taktiske atomvåben er tegn på, at Nordkorea har gjort tekniske fremskridt. De mener også, at udviklingen kan være tegn på, at der inden længe kan ske en atomprøvesprængning.

Amerikanske og sydkoreanske embedsfolk har siden starten af 2022 advaret om, at Nordkorea kan have planer om at gennemføre landets syvende atomprøvesprængning.

De to lande har gennemført militærøvelser, mens Nordkorea fortsætter med at gennemføre missiltests og tillægge Sydkorea skylden for en forværret sikkerhedssituation.

Det nordkoreanske militær har gennemført en række øvelser de seneste uger. Det har blandt andet lavet en testaffyring af, hvad nordkoreanske medier beskriver som en atomar undervandsdrone.

Sidste år erklærede Nordkorea sig selv som en “uigenkaldelig” atommagt.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere