AVIZ

Danskernes levealder er steget mere end de fleste europæeres

(Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)
(Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)

Det viser tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret.

Fra 2002 til 2021 er den forventede levealder i EU for en nyfødt steget med 2,5 år – fra 77,6 til 80,1 år.

I samme periode er den forventede levealder for en nyfødt i Danmark steget med 4,4 år – fra 77,1 til 81,5 år.

Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark i perioden.

– Danskernes forventede levealder er steget betydeligt de seneste årtier og altså mere end de fleste andre europæeres. Udviklingen hænger sammen med en række faktorer – blandt andet en generelt forbedret folkesundhed herhjemme.

– Samtidig har levetiden i Danmark ikke været ramt i samme grad af corona-pandemien som i det meste af Europa, hvilket også spiller ind, siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Kvinder lever i gennemsnit lidt længere end mænd. Men tallene fra Eurostat viser, at levealderen er steget mere blandt mændene end kvinderne de seneste årtier.

Blandt danske mænd er den forventede levealder øget med 4,8 år fra 2002 til 2021. Stigningen blandt danske kvinder har været på 3,9 år.

– Kvinder lever generelt længere end mænd, og det gælder både i Danmark og i andre lande. Men mændene er i den grad ved at komme efter det.

– Og ser vi på udviklingen herhjemme, så er forskellen på mænds og kvinders levetid nu den mindste i over 60 år, siger Anne-Louise Lindkvist.

At Danmark oplever en større stigning i levealderen end andre lande, betyder ikke, at danskerne er den befolkning, der lever længst.

I Sverige og Norge lever de længere, men stigningen i den forventede levealder har ikke været lige så stor som i Danmark.

Levealderen i Sverige er steget med 3,1 år fra 80 år i 2002 til 83,1 år i 2021. I Norge har stigningen i samme periode været på 4,2 år – fra 79 til 83,2 år.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere