AVIZ

Fogh peger på Troels Lund Poulsen som ny V-formand

Ellemann stopper som formand og minister og forlader politik

Det skriver Fogh på Facebook, efter at Jakob Ellemann-Jensen tidligere mandag meddelte sit farvel til dansk politik og dermed også som formand for Venstre.

– Du blev formand i en vanskelig situation og har skullet manøvrere i et udfordrende farvand. Jeg har stor respekt for din svære beslutning om at forlade dansk politik og ønsker dig alt det bedste i fremtiden, skriver Fogh om Ellemann-Jensen.

Folketingets formand, Søren Gade (V), var i rekordfart ude at sige, at Troels Lund Poulsen bør blive Venstres næste formand, og den analyse deler Fogh altså.

– Nu er der brug for ro omkring og fasthed i ledelsen af Venstre. På Venstres landsmøde i næste måned skal der vælges ny formand. Vi skal respektere, at det er de delegerede, som træffer afgørelsen.

– Jeg er enig med Folketingets formand, Søren Gade, i, at et makkerskab mellem forsvarsminister Troels Lund Poulsen og næstformand Stephanie Lose vil udgøre en stabil og solid ledelse af Venstre. I en svær tid for partiet må vi alle stå sammen for at sikre ny fremdrift for Venstre, skriver Fogh.

Tidligere på måneden langede Ellemann-Jensen ud efter netop Fogh. Venstre har lidt under, at Fogh slog hårdt ned på partimedlemmer, som kom med andre idéer end partiets officielle politik, lød det fra Elleman-Jensen i et interview med Politiken.

Ellemann-Jensen ville genoplive idédebatten i Venstre, sagde han i interviewet.

– Vi kan se konsekvenserne af det i Venstre i dag. Fordi vi simpelthen ikke har den der udfordrende debat, som man ser andre steder, sagde Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

Folk som Søren Pind, Leif Mikkelsen og Peter Christensen havde formuleret ti liberale teser, der blandt andet argumenterede for skattelettelser og en mindre offentlig sektor.

Fogh ville ikke løbe den risiko, at vælgerne troede, at det var partiets officielle politik, så tesemagerne blev sat på plads.

Det har ført til, at der i Venstre er en nervøsitet for at gøre det, som er større, end i andre partier, mente Ellemann-Jensen.

– Det begræder jeg, sagde han.

Ellemann-Jensen opfordrede sine partifæller til at skrive nogle bøger og lave idéoplæg, sådan som andre partier – herunder særligt Socialdemokratiet – har været god til.

Ellemann-Jensen krævede desuden et opgør med Venstre-strategen Claus Hjort Frederiksen, som stod fader til Hjort-doktrinen, der betragtes som grunden til, at Venstre fik magten i 00’erne.

Det skete ved at nedtone ambitionerne om skattelettelser og nedskæringer i velfærd. Venstre skal tilbage til “Venstre classic”, mente Ellemann. Men alt det er underordnet nu, efter at Ellemann-Jensen har takket af.

Fogh var Danmarks statsminister fra 2001 til 2009 og V-formand fra 1998 til 2009.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere