AVIZ

FN’s generalsekretær: Klare krænkelser af international lov i Gaza

UN Security Council

Han udtrykker samtidigt bekymring om “klare krænkelser af international humanitær lov” i Gaza-striben.

Det skriver Reuters.

Guterres fortæller i en tale til de 15 medlemmer af rådet, at “i afgørende øjeblikke som dette”, er det vigtigt at være klar over, at krig har regler – begyndende med det grundlæggende princip om at respektere og beskytte civile.

Tirsdag holder FN’s sikkerhedsråd et møde, hvor de seneste ugers begivenheder i Israel og Gaza er på dagsordenen.

Den 7. oktober indledte Hamas et overraskelsesangreb mod Israel, og det meldes, at godt 1500 israelere er blevet dræbt siden. Israel har svaret igen med en række angreb, og ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium ligger dødstallet for denne side aktuelt på mindst 5000 – størstedelen i Gaza.

– Det er vigtigt også at erkende, at angrebene fra Hamas ikke skete i et vakuum. Det palæstinensiske folk har været udsat for 56 års kvælende besættelse, siger Guterres tirsdag.

– Jeg er dybt bekymret over de klare krænkelser af international humanitær lov, som vi er vidne til i Gaza. Lad mig være tydelig: Ingen part i en væbnet konflikt er hævet over international humanitær lov, siger han uden at nævne Israel direkte.

Ifølge AFP gjorde disse udtalelser den israelske udenrigsminister, Eli Cohen, rasende. Han hævede stemmen og pegede på Guterres, mens han i et meget detaljeret sprog fortalte om civile drab begået af Hamas den 7. oktober.

– Hr. Generalsekretær, i hvilken verden lever du?, lød det fra Cohen.

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan, beskriver også generalsekretærens tale som “chokerende”.

Han opfordrer i et opslag på X Antonio Guterres til at “fratræde med det samme.”

– Hans udtalelse om at Hamas’ angreb ikke skete i et vakuum udtrykte forståelse over for terrorisme og mord, skriver han på X.

– Det er virkelig trist, at lederen af en organisation, der opstod efter Holocaust, har så forfærdelige synspunkter.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere