AVIZ

FN-domstol giver Iran delvist ret i sag om indefrosne midler

World Court Iran US
World Court Iran US (Peter Dejong/Ritzau Scanpix)

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dog er Iran ikke lykkedes med et krav om, at USA skal give iranerne adgang til knap to milliarder dollar, som USA har indefrosset fra Irans Centralbank.

Nyhedsbureauet AP beskriver afgørelsen, der fylder 67 sider, som kompleks.

Det fremgår blandt andet, at USA ved at indefryse midler fra Iran og iranske statsborgere har brudt en venskabstraktat fra 1955.

Der skal nu indledes forhandlinger om, hvor meget der skal betales tilbage. Hvis parterne ikke kan blive enige, vil ICJ igen tage stilling til sagen.

Angående beløbet på knap to milliarder dollar har domstolen afgjort, at den ikke har myndighed til at kræve, at USA giver Iran adgang til pengene.

Torsdagens kendelse er blevet modtaget stort set ens af USA og Iran. Begge lande mener nemlig, at afgørelsen viser, at de har ret.

USA beskriver det som en “kæmpe sejr”.

– Domstolens beslutning i dag afviser størstedelen af Irans sag – herunder Irans krav på vegne af centralbanken, siger Rich Visek, der er fungerende juridisk rådgiver i det amerikanske udenrigsministerium, ifølge AFP.

– Det her er en kæmpe sejr for USA og ofrene for Irans statssponsorerede terrorisme, siger Visek, der torsdag var til stede i FN-domstolen i Haag.

Også i Iran er der tilfredshed med afgørelsen.

– Den Internationale Domstol har med afgørelsen 30. marts vist legitimiteten (i Irans anklager, red.) … og USA’s ulovlige opførsel, siger Irans udenrigsministerium i en udtalelse ifølge AFP.

ICJ i hollandske Haag er FN’s øverste domstol og kaldes også Verdensretten.

/ritzau/

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere