AVIZ

FN afviser russisk ønske om uafhængig Nord Stream-undersøgelse

U.N. Security Council holds meeting on Ukraine in New York
U.N. Security Council holds meeting on Ukraine in New York (Eduardo Munoz/Reuters)

Kun Rusland, Kina og Brasilien stemte for resolutionsudkastet, mens de resterende 12 medlemmer af Sikkerhedsrådet afstod fra at stemme.

En resolution i FN’s Sikkerhedsråd kræver mindst ni stemmer for, og at hverken Rusland, Kina, Frankrig, USA eller Storbritannien, der er permanente medlemmer, nedlægger veto.

Vestlige lande har givet Rusland skylden for eksplosionerne i Østersøen i september sidste år. Omvendt har Kreml anklaget Vesten for at stå bag sabotagen.

I resolutionsudkastet havde Rusland opfordret til, at der skulle oprettes en kommission, som skulle “gennemføre en omfattende, gennemsigtig og upartisk international undersøgelse af alle aspekter af sabotagen på Nord Stream 1- og 2-gasrørledningerne”.

Yderligere havde undersøgelsen til formål at “identificere gerningsmænd, sponsorer, arrangører og medskyldige”.

Rusland hævder, at landet er blevet holdt ude af undersøgelser iværksat af Danmark, Sverige og Tyskland – en påstand, alle tre lande afviser.

– Vi har en alvorlig og meget velbegrundet tvivl om objektiviteten og gennemsigtigheden af en række nationale undersøgelser udført af europæiske stater, siger Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia.

Han peger på en “tiltagende mistanke” om, at de tre undersøgelser forsøger “at undlade at kaste lys over, hvad der skete” og i stedet “skjule beviser og rydde op på gerningsstedet”.

– Efter dagens afstemning mener jeg, at mistanken om, hvem der står bag sabotagen på Nord Stream, er åbenlys, siger Vassilij Nebenzia.

Omvendt udtrykker flere medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd tillid til Danmark, Sverige og Tyskland, mens de fordømmer det, som de kalder et forsøg fra Rusland på at aflede opmærksomheden fra landets invasion af Ukraine.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere