AVIZ

Eksperimenter i rummet er vigtige for Jordens klima

NASA''s SpaceX Crew-7 Crew Walkout

– Rummet handler lige så meget om Jorden. Så snart vi kigger ud ad vinduet, kigger vi mod Jorden. For det er vores eneste hjem, og vi skal beskytte det, siger han.

Videolink-mødet er en del af EU Space Week, som holdes i Sevilla mandag til fredag.

Den danske astronaut fortæller blandt andet, at vi ikke har andre muligheder, hvis vi skader Jorden. For der findes ikke andre planeter som den.

– Jorden er en enlig planet, som vi alle deler med hinanden. Derfor bruger vi rummet som et observationspunkt.

– For rummet handler også om at forstå vores planet, ligesom vi skal forstå vores solsystem, stjernerne og universet, siger han.

Andreas Mogensen har ti danske forsøg med op i rummet, som blandt andet skal være med til at undersøge Jorden.

Eksempelvis skal han tage billeder af Månen for at undersøge dens lys. Styrken af lyset kan give information om, hvordan sollyset reflekteres af Jorden.

Det er Andreas Mogensens anden gang i rummet. Denne gang er han kommandør på ISS, og i den forbindelse har han fået overdraget de symbolske nøgler til rumstationen.

Det vil sige, at han er den øverstbefalende. Indtil videre har hans rolle ifølge ham selv været at være i baggrunden og se, at tingene går som planlagt.

På mødet fortæller Andreas Mogensen også, at han glæder sig over, at flere kommercielle virksomheder er interesseret i at investere i eksperimenter i rummet.

Og han håber, at vi om 25 år kan se tilbage og se, at vi har lavet de nødvendige investeringer til eksperimenter i rummet, og ud fra det er blevet klogere på blandt andet vores klimapolitik og sikkerhedspolitik.

Andreas Mogensen skal være på mission i rummet i seks måneder, hvor han skal gennemføre flere aktiviteter. Eksempelvis en rumvandring.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere