Det svarer til knap 450 milliarder kroner.
Domstolen finder, at det var i strid med Tysklands forfatning, da det blev besluttet at overføre 60 milliarder euro fra coronabekæmpelse til klimainitiativer.
Tyskland har i sin forfatning en såkaldt gældsbremse, der sætter et loft over, hvor meget staten hvert år må låne.
Under coronapandemien satte regeringen imidlertid gældsbremsen delvist ud af spil på grund af den ekstraordinære situation og øgede budgettet for 2021 med 60 milliarder euro.
Pengene blev der imidlertid ikke brug for. Derfor blev de omdirigeret til Tysklands Klima- og Transformationsfond.
Men forfatningsdomstolen finder, at manøvren var “uforenelig” med den forfatningssikrede gældsbremse.
– Domstolens beslutning betyder, at størrelsen af “Klima- og Transformationsfonden” reduceres med 60 milliarder euro, står der i en meddelelse.
Fonden skal blandt andet være med til at sætte skub i den grønne omstilling i Tyskland.
Dommen kan blive et problem i finanslovsforhandlinger, som for tiden er i gang.
Forbundskansler Olaf Scholz siger, at regeringen nu vil kigge meget nøje på dommen. Der kan blive konsekvenser for udgifterne både nationalt og for delstaterne.
Finansminister Christian Linder har med det samme lavet en fastfrysning af den nuværende plan for fonden, som havde en værdi på omkring 212 milliarder euro før dommen. Projekter vil fra 2024 og fremefter blive påvirket.
Økonom hos banken ING Carsten Brzeski siger, at regeringen vil få svært ved at “udfylde et hul på 60 milliarder euro”. Der kan potentielt komme forsinkelser i finansloven for 2024, mener han.
Analytiker Salomon Fiedler fra Berenberg Bank, siger, at dommen rammer “kerneuenigheder” mellem partierne i den tyske regering.
Her står Scholz’ socialdemokratiske SPD og De Grønne på den ene side. Imens står det mere markedsorienterede FDP på den anden, vurderer han.
/ritzau/AFP
Andre læser også