AVIZ

DMI varsler meget farligt vejr langs flere kyster

Kraftigt blæsevejr og vindstød af stormstyrke

– Vejrsituationen er meget alvorlig. Særligt fordi det kommer til at blæse så længe fra en østlig retning. Og det er usædvanligt, at det blæser så længe fra den retning. Og fordi vi kommer op på stormende kuling, så er situationen alvorlig, siger Jesper Eriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI til DR.

I perioden fra onsdag og indtil søndag er vejret præget af et højtryk over Nordskandinavien og et område med lavere tryk vest og syd for Danmark.

Det resulterer i en længere periode med kraftig vind fra øst, skriver DMI.

I løbet af torsdag forventes der øget vind, op til kulingstyrke, og fredag forventes vinden at nå hård kuling.

I den sydlige del af landet forventes stedvis stormende kuling med vindstød af stormstyrke, lyder det.

Prognoser viser ifølge TV 2 Vejret, at Sønderjyllands østkyst og Als vil blive hårdest ramt af forhøjet vandstand. Her kan vandstanden komme op mellem 1,8 og 2 meter over det normale, skriver TV 2 ved middagstid.

På Langeland og Ærø forventes vandstandsstigninger på mellem 1,6 og 1,8 meter.

Mens der på Falster, Møn, Stevns og Køgebugt ventes stigninger på 1,3-1,6 meter, skriver TV 2 ved middagstid.

Ifølge Martin Vendelbo, der er brigadechef hos Beredskabsstyrelsen, er de i fuld gang med forberede sig på det voldsomme vejr.

– Vi er i gang med at finde ud af, hvor der er mest brug for mobile dæmninger. Der er ikke dæmninger nok til barrierer alle steder, hvor der er risiko for oversvømmelse, så vi må prioritere de mest kritiske punkter, siger han.

Hvis DMI’s prognoser om forhøjet vandstand holder, så opfordres borgerne i de berørte områder at forlade deres bolig senest fredag morgen, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

– Borgere og virksomheder i havneområder og lavtliggende sommerhusområder opfordres til at forberede sig på en mulig oversvømmelse, hvis DMI fastholder prognoserne om kuling og høj vandstand, siger politiinspektør Gert Bisgaard.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere