AVIZ

Borgerstøttede butikker i høj kurs i landdistrikterne trods inflation: Dagrofa åbner mere end 10 nye borgerprojekter i 2023.

Foto: PR. Koncernchef Tomas Pietrangeli (tv.) og købmand Allan Nielsen til åbning af Min Købmand i Borris.
Foto: PR. Koncernchef Tomas Pietrangeli (tv.) og købmand Allan Nielsen til åbning af Min Købmand i Borris.

Pressemeddelelse

30.3.2023 11:00:44 CEST | Dagrofa ApS

Der var ingen tvivl blandt Borris’ beboere, da de fik meldingen om, at deres brugs skulle lukke i februar 2023 – byen skulle ikke stå uden en lokal dagligvarebutik.

Lokalrådet i Borris satte sig for at finde et alternativ og endte med at aftale et borgermøde med Dagrofa i slutningen af januar 2023 for at undersøge mulighederne for at få en Min Købmand til byen. Over 300 borgere mødte op for at vise deres støtte og herfra gik det stærkt. Borgerne indsamlede anparter, hjalp med at renovere butikken og finde en lokal købmand, og i dag d.30. marts, slår deres nye dagligvarebutik dørene op med købmand Allan Nielsen i spidsen. Den nye Min Købmand i Borris er blot én ud af mere end 10 borgerstøttede butikker, som Dagrofa forventer at åbne i løbet af 2023. 6 af dem åbner indenfor et halvt år.

”I oktober 2021 afgav vi i Dagrofa et samfundsløfte om at åbne dagligvarebutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor der er tilstrækkeligt lokalt engagement. Det løfte arbejder vi på at indfri i samarbejde med lokale borgere som i Borris, fordi vi mener, det er vigtigt for sammenhængskraften i Danmark. Vi insisterer på, at alle danskere, også i de små lokalsamfund, skal have attraktive indkøbsmuligheder.Det handler jo ikke kun om at have nem adgang til dagligvarer – det handler i lige så høj grad om, at borgerne har et lokalt omdrejningspunkt i den lokale købmand – et sted at samles, et sted at hente sine pakker og sin medicin,” siger Dagrofas koncernchef, Tomas Pietrangeli.

Siden Dagrofa afgav samfundsløftet, har interessen for borgerstøttede butikker været stigende, og det har den høje inflation og dertilhørende stigende omkostninger ikke ændret på. Tværtimod vurderer Dagrofa, at der kan være grundlag for flere borgerstøttede butikker i fremtiden, forudsat den lokale opbakning er til stede.

Koncernen oplever nemlig et stigende antal henvendelser fra lokale foreninger, der ønsker at få en lokal dagligvarebutik til deres byer efter den tidligere er lukket.

”Vi vil tage ansvar og gøre vores bedste for at finde økonomisk bæredygtige løsninger, der kan sikre lokale indkøbsmuligheder – også der hvor andre ikke tør. Vi mener, der er grundlag for flere borgerstøttede butikker uden for de større byer. De seneste år har der været særligt meget uforudsigelighed i dagligvaremarkedet, som i forvejen altid er i rivende udvikling. Men efterspørgslen på lokale indkøbsmuligheder og et lokalt omdrejningspunkt består – det sender et stærkt signal om den lokale købmands betydning for lokalsamfundene. Vores egen erfaring er, at hvis man sikrer, at der er tilstrækkelig lokal opbakning til projektet, er de borgerstøttede butikker økonomisk bæredygtige,” siger Tomas Pietrangeli.

Vigtigt at der tages ansvar for de små lokalsamfund

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, glæder sig over, at Dagrofa tilbyder en mulighed for de lokalsamfund, der har mistet deres lokale dagligvarebutik.

”Lokale dagligvarebutikker, herunder den lokale købmand, spiller en stor rolle i den lokale udvikling, som går langt ud over blot at sælge dagligvarer – det har vi set mange stærke eksempler på. Købmanden engagerer sig i lokale foreninger og sikrer lokale arbejdspladser, foruden at agere dagligvarebutik, apotek, posthus mv. Landsbykøbmanden er en helt vital del af landsbyernes fremtid, og derfor er det utroligt vigtigt, at der findes gode langtidsholdbare løsninger for landsbykøbmanden, som eksempelvis borgerstøttede butikker,” siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Den lokale købmand sikrer ikke kun lokale indkøbsmuligheder. Damvad Analytics udarbejdede for knap et år siden en rapport for KFI og Dagrofa, der viste, hvordan de lokale købmænd styrker lokalsamfundene på en række øvrige områder. For eksempel engagerer købmændene sig i lokalområdet gennem økonomiske donationer og frivilligt arbejde i lokale erhvervsklubber og foreninger.

Helt konkret donerede adspurgte købmænd i 2021 gennemsnitligt 38.377 kr. til det lokale foreningsliv i deres nærområde. Og i gennemsnit arbejder de frie købmænd omtrent 9 timer frivilligt om måneden i deres lokalsamfund.

Hertil beskæftiger lokale købmænd gennemsnitligt 12.500 medarbejdere og 900 lokale underleverandører.

Fakta:

  • De 6 borgerstøttede butikker, der åbner indenfor et halvt år, ligger i:
  • Ågård
  • Borris
  • Spodsbjerg
  • Nørhalne
  • Jordrup
  • Veflinge
  • Landdistrikternes Fællesråd er en dansk interesseorganisation, der varetager fælles opgaver og interesser for danske landdistrikter og yderområder. Organisationen tæller 55 kommuner og fire regioner i medlemskredsen.
  • Tidshorisonten på et projekt kan vare alt imellem 3-36 mdr.
  • Modellen er bygget op således at borgerne ejer ejendom og inventar til en selvstændig købmand, der selv ejer driften. Dagrofa hjælper med at rejse kapital, afdække potentialer, løse eventuelle udfordringer og få rammerne på plads, så butikken får et levedygtigt grundlag.
  • Borgerstøttede butikker åbnes som regel som en Min Købmand, men det er også muligt at arbejde med modellen i et andet kædeformat.
  • En borgerdrevet dagligvarebutik betyder, at byens borgere selv poster penge i projektet. Det kan for eksempel i form af et anpartsselskab.
  • Home’s undersøgelse fra 2021 viste blandt andet hele 45% af danskerne har en lokal dagligvarebutik på deres top 3 i flyttebarometret: Måling: Lokale dagligvarebutikker topper på boligjagten | home a/s (ritzau.dk)
  • Damvads analyse for Dagrofa og KFI viste blandt andet at de lokale købmænd beskæftiger ca.12.500 om året og uden dem ville der i nogle kommuner være over 10 km. til den nærmeste dagligvarebutik: damvad-rapport.pdf (kfi.dk)
  • Ifølge en analyse foretaget af Dansk Ejendomsmæglerforening for De Samvirkende Købmænd falder huspriserne ofte med ti procent eller mere, når den sidste dagligvarebutik lukker: Udviklingen i dansk dagligvarehandel (dsk.dk).

Andre læser også