AVIZ

Britiske læger strejker: Det betaler sig bedre at servere kaffe

Britain Strikes
Britain Strikes (Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix)

Det sker i starten af en uge, hvor der også ventes strejker fra blandt andre lærere og togpersonale. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Lægerne siger, at deres lønstigninger ikke har fulgt med inflationens niveau, og at de derfor reelt har oplevet en lønnedgang på 26 procent siden 2008.

De britiske lægers fagforening (BMA) har forud for strejken stået bag en reklamekampagne. Her har fagforeningen blandt andet hævdet, at en nyuddannet læge tjener mindre end nogle ansatte på caféer.

– Pret A Manger har annonceret, at den vil betale op mod 14,10 pund per time, lyder det med henvisning til en stor britisk cafékæde.

– En juniorlæge tjener kun 14,09 pund. Takket være regeringen kan man tjene mere på at servere kaffe end på at redde patienters liv. Denne uge skrider juniorlæger til handling, så de får, hvad de er værd, lyder det.

De godt 14 pund svarer til knap 120 kroner.

De strejkende er såkaldte juniorlæger. Det er en kategori af læger, der ikke er erfarne specialister, men som stadig kan have årtiers erfaring.

De tre dages varslede strejke er deres længste nogensinde.

Storbritannien har siden sidste år været ramt af adskillige strejker blandt alt fra sygeplejersker og ambulanceansatte til advokater og havnearbejdere.

Årsagen er særligt stigende leveomkostninger.

En af mandagens strejkende er nyuddannede Becky Bates.

– Jeg troede, at når jeg blev læge, så ville jeg kunne opnå økonomisk uafhængighed. I stedet er jeg stadig fuldstændig afhængig af andre.

– Med mine studielån, kreditkort og personlige lån har jeg forladt lægestudiet med en gæld på over 100.000 pund (843.000 kroner), og min løn gør mig ikke engang i stand til at betale for at få repareret min bil, siger hun til AFP.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere