AVIZ

Biden: 13 frigivne gidsler er kun en start

US-BIDEN-POLITICS-ISRAEL-PALESTINIANS-CONFLICT

Hans udtalelse kommer fredag aften dansk tid, efter at den militante palæstinensiske Hamas-bevægelse har frigivet de første 13 israelske gidsler fra Gaza.

– Frigivelsen i dag er begyndelsen på en proces. Vi forventer, at flere gidsler bliver frigivet i morgen, flere dagen efter og flere igen næste dag, siger Biden.

– Vi husker også alle dem, der fortsat er tilbageholdt. Og vi har en forpligtelse til også at arbejde for deres frigivelse.

USA har spillet en rolle i at få forhandlet den aftale på plads, som nu har resulteret i, at Hamas har frigivet de første 13 israelske gidsler. Til gengæld er 39 palæstinensiske fanger blevet løsladt fra israelske fængsler.

Biden tilføjer, at han er i tæt kontakt med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, samt Qatar og Egypten, der ligeledes har været mæglere.

Den amerikanske præsident siger videre, at han ser “reelle” chancer for, at det kan lade sig gøre at forlænge den midlertidige våbenhvile i Gazastriben.

Begyndelsen på den fire dage lange våbenhvile – der trådte i kraft fredag morgen klokken 6.00 – er “gået godt”.

– Pausen i kampene giver en afgørende mulighed for at levere stærkt efterspurgt mad, medicin, vand og brændstof til de civile i Gaza. Og vi spilder ikke et minut, siger Biden videre.

Han understreger, at der er mekanismer i aftalen, der skal sikre, at hjælpen ikke går til Hamas, men “til de uskyldige mennesker, der lider under den krig, Hamas har udløst”.

– Hamas er fløjtende ligeglade med dem, siger Biden.

Han gentager, at en langvarig løsning på konflikten er nødvendig i form af en såkaldt tostatsløsning, hvor israelere og palæstinensere lever side om side i hver deres stat.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere