AVIZ

Barbara Bertelsen får annulleret advarsel i Minksagen

Barbara Bertelsen får annulleret advarsel i Minksag
Barbara Bertelsen får annulleret advarsel i Minksag (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Statsministeriet fredag i en pressemeddelelse.

Justitsministeriet oplyser, at det samme gælder Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, samt afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen.

De blev tildelt henholdsvis en disciplinær irettesættelse og en advarsel, som altså nu også trækkes tilbage.

Minkkommissionen vurderede i sin beretning den 30. juni 2022, at Barbara Bertelsen havde begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der var grundlag for at drage hende til ansvar.

Det var det, som førte til advarslen i første omgang.

Men efter at forhørsledelsen med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen for nylig nåede frem til, at rigspolitichef Thorkild Fogde ikke havde begået nogen tjenesteforseelse, er forudsætningerne for andre implicerede i sagen ændret.

– Selv om beretningen angår Thorkild Fogdes tjenstlige forhold, har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med bistand fra Kammeradvokaten konkret vurderet, at beretningen også ændrer grundlaget for den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt, meddeler Statsministeriet.

– Det skyldes, at forhørsledelsen i modsætning til Minkkommissionen har vurderet, at udmeldingerne på pressemødet den 4. november 2020 og de efterfølgende pressemeddelelser ikke retligt kan karakteriseres som en instruks.

– Efter vurdering af det ændrede grundlag har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet, at statsministeren tilbagekalder den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt, lyder det.

Ved pressemødet 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med coronavirus.

Det opfattede Minkkommissionen som en instruks, hvilket førte til disciplinære straffe til en række embedsfolk.

Thorkild Fogde blev i første omgang hjemsendt, og der blev indledt en tjenstlig undersøgelse af ham, men her blev han altså frifundet.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere