AVIZ

Bandemedlemmer beholder deres danske pas efter knivoverfald

Politi

Østre Landsret har tirsdag afvist anklagemyndighedens påstand om, at de seks skulle frakendes deres danske statsborgerskab.

Mændene er kendt skyldige i et groft overfald med kniv mod to mænd. Det ene offer var i livsfare. Vedkommende overlevede kun takket været en hurtig operation.

Volden var led i et opgør mellem banderne NBV og 9hunna.

Men der er ikke grundlag for at fastslå, at deres kriminalitet er til “alvorlig skade for statens vitale interesser”, hvilket er lovens krav.

Det oplyser retsformanden ved domsafsigelsen.

Hun tilføjer, at spørgsmålet har givet anledning til “betydelige afvejninger” blandt de tre juridiske dommere og de tre domsmænd.

Konklusionen er altså, at der ikke i “tilstrækkelig grad” er grundlag for at sige, statens vitale interesser er alvorligt skadet ved det blodige overfald.

Det er så vidt vides første gang, at landsretten behandler et krav fra anklagemyndigheden om frakendelse af dansk statsborgerskab i en sag om grov kriminalitet i bandemiljøet.

Hidtil har den særlige sanktion kun været brugt i straffesager om terror. Men indfødsretsloven blev i sommeren 2021 justeret, og det er den ændring, som anklagemyndigheden har henvist til.

De seks har i forvejen statsborgerskab i Irak, Algeriet og Togo.

I alt ni mænd er fundet skyldige. En af dem bliver dårlig under domsafsigelsen og bliver ført ud af retslokalet.

Alle har fået straffen væsentligt skærpet i forhold til den dom, som Retten i Odense tidligere har afsagt.

Den højeste straf er fængsel i seks år til Mohammad Khodr Maarouf. De øvrige er idømt mellem fire år og fire år og seks måneder.

Samtlige ni har desuden fået forbud mod at opholde sig i Odense Kommune i fem år. I byretten gjaldt forbuddet et mindre geografisk område.

I biler turede mændene rundt og holdt udkig efter modstandere.

– Det er en kriminalitet, der efter sin art er temmelig mobil, bemærker retsformanden.

Overfaldet skete i Dannebrogsgade i Odense sent på aftenen 13. januar sidste år. I tre biler dukkede de maskerede mænd op på stedet og gik løs på de to ofre.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere