AVIZ

Finland vil genåbne to grænseovergange til Rusland

FINLAND-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY-BORDER-MIGRATION

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er omtrent to uger siden, at Finland lukkede den sidste åbne grænseovergang mod Rusland.

Det skete efter beskyldninger mod Rusland om at sende asylansøgere til grænsen og “bruge mennesker som værktøj” for at lægge pres på Finland.

Nu ønsker Finlands regering at se, om situationen er blevet bedre.

– Uden at afvikle restriktionerne kan vi ikke bekræfte, om der sker en ændring til det bedre, siger statsminister Petteri Orpo ifølge Reuters.

Den finske statsminister siger, at han er klar til at lukke overgangene igen om nødvendigt.

– Hvis fænomenet fortsætter, så lukker vi disse grænseovergange, siger han.

Overgangene åbnes torsdag den 14. december.

– Statsrådet har besluttet at åbne Vaalimaa og Niirala. De andre holdes lukkede, siger statsminister Petteri Orpo ifølge det finske medie YLE tirsdag.

Finland deler over 1300 kilometer grænse med Rusland.

Omkring 900 asylansøgere fra Kenya, Marokko, Pakistan, Somalia, Syrien og Yemen kom til Finland fra Rusland i november. Det var en markant stigning fra de mindre end én om dagen, som kom inden da.

Det oplyser grænsevagterne ifølge Reuters.

Siden lukningen har grænsevagterne meldt om rolige forhold.

Det vakte vrede i Rusland, da Finland i april blev medlem af Nato. Ruslands krig i Ukraine er årsag til, at Finland søgte optagelse i forsvarsalliancen.

Menneskerettighedsorganisation Europarådet har udtrykt bekymring for situationen ved grænsen under den fuldstændige finske lukning.

Organisationen anerkender bekymringerne vedrørende Ruslands ageren, men er bekymret for flygtninge, asylansøgeres og migranters rettigheder.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere