AVIZ

Avis: Flertal i Folketinget ønsker at droppe vetoret i EU

Moderaternes gruppemøde på Christiansborg

Det erfarer Jyllands-Posten, der skriver, at aftalen ventes præsenteret torsdag.

Det er dermed lagt op til et dansk opgør med et grundprincip i EU, hvor udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger kun kan træffes med enstemmighed blandt medlemslandene. Det giver altså medlemslandene vetoret.

Forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale, der ifølge Jyllands-Posten bliver en tillægsaftale til den eksisterende aftale fra 2008, har været længe undervejs.

I spidsen for forhandlingerne er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Ifølge Jyllands-Posten er foreløbig De Konservative, De Radikale, SF og Liberal Alliance med i den nye aftale.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtrykt, at flertallet i EU bør kunne træffe hurtigere beslutninger på udenrigsområdet.

Jyllands-Posten skriver videre, at aftalen også vil understrege behovet for udvidelsesforhandlinger i de kommende år i EU. Det gælder eksempelvis en optagelse af Ukraine.

I oktober skrev Altinget, at Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti ikke længere var en del af forhandlingerne om den nye europapolitiske aftale. De var ikke længere inviteret.

I forbindelse med forhandlingerne om aftalen har Venstre foreslået, at Danmark skal have en permanent europaminister.

Danmark har tidligere kun haft en europaminister, når Danmark har haft EU-formandskabet. Det skal Danmark have igen i andet halvår af 2025.

Forslaget fra Venstre blev dog i oktober mødt af en kold skulder fra Lars Løkke Rasmussen.

Modsat lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at behovet for en europaminister er en løbende overvejelse i regeringen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere