AVIZ

Aserbajdsjan har hejst nationens flag i Nagorno-Karabakh

Azerbaijan''s President Ilham Aliyev visits Nagorno-Karabakh region

Præsident Ilham Alijev erklærede i en tale, at “en årtier gammel drøm” var gået i opfyldelse for ham med overtagelsen af enklaven fra etnisk armenske separatister.

– Vi har opnået det, som vi ville. Vi virkeliggjorde den drøm, som den aserbajdsjanske befolkning har levet med i årtier. Vi har taget vort land, sagde Aliyev i en tale i enklavens vigtigste by, som armenerne kaldte Stepanakert, men som nu får det aserbajdsjanske navn Khankendi.

Byen blev på kort tid forvandlet til en spøgelsesby, da flere end 100.000 armeniere i angst for overgreb flygtede ud af området.

Søndagens ceremoni blev holdt for at vise centralregeringens kontrol over regionen.

Armenien har anklaget Aserbajdsjan for etnisk udrensning efter den såkaldte lynoffensiv. Beskyldningerne bliver afvist i den aserbajdsjanske hovedstad, Baku.

Pave Frans opfordrede søndag det muslimske Aserbajdsjan til at beskytte alle indbyggere og de kristne klostre og kirker i Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjans militære indgreb har ført til kritik fra EU.

EU-præsident Charles Michel vil holde et møde for stats- og regeringslederne fra Armenien og Aserbajdsjan i Bruxelles senere i denne måned.

Charles Michel, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har sammen erklæret en “urokkelig støtte” til Armenien. EU-lederne har desuden opfordret til “streng overholdelse” af princippet om ikkeanvendelse af magt.

Det stærke budskab om støtte til Armenien diskvalificerer dog ifølge Charles Michel ikke EU fra at formidle en dialog mellem de to lande.

– EU har ikke nogen skjult dagsorden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at opfordre begge ledere til at indgå en aftale, sagde Charles Michel tidligere i denne måned.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere