AVIZ

Argentinere skal vælge mellem Massa og Milei i anden valgrunde

ARGENTINA-ELECTION-VOTE-RESULTS-MILEI

Med 76 procent af stemmerne optalt har den højreorienterede Javier Milei fået 30,51 procent af stemmerne, mens den nuværende økonomiminister i Argentina, Sergio Massa, har fået 35,9 procent.

Det kræver 45 procent af stemmerne eller 40 procent samt en føring på mere end 10 procent ned til nummer to, hvis en af kandidaterne skal vælges i den første valgrunde.

Dermed bliver det et valg mellem Javier Milei og Sergio Massa, når argentinerne skal til stemmeurnerne igen ved anden valgrunde 19. november.

Massa repræsenterer den centrumvenstre-orienterede Peronist-koalition, der har siddet på magten i årtier. Koalitionen går ind for statslig indblanding og velfærdsprogrammer. De seneste år er koalitionens popularitet faldet.

Blandt andet er Massa af kritikere blevet beskyldt for at have ladet inflationen løbe løbsk.

Valget i Argentina finder sted, mens inflationen ligger på 140 procent på årsbasis. Det har skabt økonomiske problemer for en stor del af den argentinske befolkning, hvoraf 40 procent lever i fattigdom.

Inden valget var det Milei, der førte i meningsmålingerne.

Han bliver sammenlignet med den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, og den tidligere brasilianske præsident, Jair Bolsonaro.

Bolsonaros søn Eduardo Bolsonaro var endda til stede under søndagens valg for at vise sin støtte til Milei.

– Jeg tror, Milei vinder. Om det er i den første eller anden runde betyder ikke noget, sagde han.

Javier Milei, der er mødt op til vælgerarrangementer med en elektrisk motorsav, har lovet at nedskære de offentlige udgifter med 15 procent.

Han er imod abort og ønsker at droppe omkring ti af regeringens ministerier. Og så tror han ikke på, at mennesker er ansvarlige for klimaforandringer.

Ved søndagens valg fik den konservative tidligere sikkerhedsminister Patricia Bullrich tredjeflest stemmer. Med 76 procent af stemmerne optalt har hun fået 23,61 procent.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere