AVIZ

Al Jazeera vil bringe kameramands død for krigsforbryderdomstol

Funeral of Al Jazeera cameraman Samer Abu Daqqa, in Khan Younis

Det meddeler Al Jazeera, som har hovedkvarter i Qatar, lørdag.

Kameramanden Samer Abu Daqqa blev ifølge Al Jazeera dræbt i et droneangreb i Gaza fredag.

Det skete ifølge mediet, mens han reporterede fra en bombet skole, som har været brugt som tilflugtssted for fordrevne mennesker i den sydlige del af Gazastriben.

Al Jazeera siger, at israelske droner affyrede missiler mod skolen, hvilket efterlod Samer Abu Daqqa med fatale skader.

I en udtalelse siger Al Jazeera, at mediet har nedsat en arbejdsgruppe, som i fællesskab skal udarbejde en sag, som skal sendes til ICC’s anklager.

– Det juridiske dokument vil også omfatte tilbagevendende angreb på netværkets medarbejdere, som arbejder og opererer i de besatte palæstinensiske områder og tilfælde af tilskyndelse mod dem, lyder det fra Al Jazeera.

I en kommentar til hændelsen, hvor Samer Abu Daqqa mistede livet, har Israels militær udtalt, at det “aldrig har, og aldrig vil” angribe journalister med vilje. Militæret siger også, at det at blive i et område med aktive kampe “har indbyggede risici”.

ICC har allerede en igangværende efterforskning af påståede krigsforbrydelser begået på palæstinensisk territorie eller af palæstinensere i Israel.

I 2021 afgjorde dommere fra ICC, at retten har juridisk magt i de besatte palæstinensiske territorier, som ICC angav som Gazastriben og Vestbredden, herunder Østjerusalem.

Rom-statutten er det juridiske fundament for Den Internationale Straffedomstol.

Israel anerkender ikke ICC’s juridiske magt over de palæstinensiske områder og har tidligere afvist at samarbejde med domstolen.

Israel er ikke tiltrådt Rom-statutten.

Mindst 64 journalister og mediemedarbejdere er blevet dræbt i forbindelse med krigen mellem Israel og Hamas. Det sagde ngo’en Komitéen til Beskyttelse af Journalister (CPJ) fredag.

Torsdag sagde Christophe Lemoine, en talsperson for det franske udenrigsministerium, at Frankrig forsøger at få journalister, der arbejder for det franske nyhedsbureau AFP, ud af Gazastriben.

Det skete, efter at en gruppe journalister – heriblandt fra AFP – bragte et åbent brev i den franske avis Le Monde, hvori de beder præsident Emmanuel Macron om hjælp til at evakuere palæstinensiske journalister, der arbejder med franske medier.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere