AVIZ

Agentur slår fast: Løfter på klimamøde er slet ikke nok

COP28 Climate Summit

Men løfterne, som vel at mærke ikke er bindende, er slet ikke nok. Det viser en foreløbig gennemgang fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

– Mens løfterne er positive skridt frem i at tackle energisektorens drivhusgasemissioner, er de ikke nær nok til at få verden på en vej til at nå de internationale klimamål, lyder det.

De viser vej til 30 procent af de reduktioner i udledning af drivhusgas relateret til energi, som kan få os på vej mod at begrænse stigningen i de globale temperaturer til 1,5 grader i forhold til før industrialiseringen.

Det er den mest ambitiøse del af målet i Paris-aftalen, der blev indgået til stor jubel af verdens lande i 2015. Til årets klimatopmøde, der er på vej ind i slutfasen i Dubai, bliver verdens indsats for første gang evalueret.

Fokus ved topmødet er derfor, hvad reaktionen skal være, og omkring 130 lande har underskrevet en erklæring om at tredoble kapaciteten i vedvarende energi inden 2030. Den årlige sats for forbedringer i energieffektiviteten skal samtidig fordobles.

De to ting er erklærede mål for Danmark at få med i den endelige aftale, der skal være enighed om blandt de tæt på 200 lande, når mødet slutter.

Flere virksomheder har også tilsluttet sig et løfte om at skrue ned for udledning af drivhusgassen metan, der er langt mere potent end CO2. Men de tre ting er altså slet ikke nok ifølge IEA’s gennemgang.

COP28, som mødet hedder, er da heller ikke slut endnu. Det er skemalagt til at slutte tirsdag, men går normalt i forlænget spilletid.

Lørdag lød det fra COP-formand Sultan al Jaber, at forhandlingerne gjorde fremskridt, men at det ikke gik hurtigt nok. Han opfordrede derfor landene til at tilsidesætte deres “snævre egeninteresser”.

En af de ting, der er stor uenighed om, er fossile brændsler. Nogle vil have med i aftalen, at brugen skal skrues ned, eller at det skal udfases helt.

– Vi ser, at nogle lande blokerer dele af forhandlingerne, og at nogle lande blokerer på forhandlingsspor, hvor man ikke synes, de har en stor interesse. Hvor det kan betragtes som en taktisk ting, de gør, fordi de ikke er så glade for at bekende kulør der, hvor de virkelig har de største interesser, sagde minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) lørdag.

Tidligere på ugen opfordrede Opec, en organisation for de olieproducerende lande, sine medlemmer til at afvise enhver omtale af fossile brændsler i den endelige aftale.

/ritzau/

Andre læser også