AVIZ

Uro omkring ambulanceudbud kan løses i et snuptag

Reddernes Fagforening frygter, at der vil blive endnu større reddermangel, hvis udbyderne på ambulancetjenesterne bliver ved med at konkurrere på reddernes løn- og arbejdsvilkår. Der bør i stedet være en fælles brancheoverenskomst på området, så den enkelte redder ikke bliver kastet ud i stor personlig usikkerhed.
Reddernes Fagforening frygter, at der vil blive endnu større reddermangel, hvis udbyderne på ambulancetjenesterne bliver ved med at konkurrere på reddernes løn- og arbejdsvilkår. Der bør i stedet være en fælles brancheoverenskomst på området, så den enkelte redder ikke bliver kastet ud i stor personlig usikkerhed.

Pressemeddelelse

16.3.2023 05:00:00 CET | Reddernes Fagforening

Udbuddene er kommet for at blive. Problemet er, at de gang på gang konkurrerer ved at sætte reddernes løn- og arbejdsvilkår i spil. Det betyder, at mange ambulancefolk vælger at forlade branchen.

For ved hvert udbud kastes redderne ud i stor personlig usikkerhed omkring deres løn og arbejdsvilkår. Og overgangen til en ny udbyder kan betyde et betragteligt fald i løn for den enkelte redder.

I forbindelse med overgangen til Ambulance Sjælland i Region Sjælland står kollegaerne nu overfor endnu en stor lønnedgang. Det kan dokumenteres fra det lønkatalog, som de har fået udleveret. Her frygter Reddernes Fagforening, at stadig flere vil opsige deres stillinger eller finde arbejde udenfor Ambulance Sjælland. Det betyder længere responstider på grund af manglende driftede beredskaber.

Politikere og embedsmænd kender kun et svar: Uddan flere elever! 

Mange reddere orker ikke længere den usikkerhed, og de forlader derfor faget. Konsekvensen bliver, at landet kommer til at stå med en endnu større reddermangel. Men politikerne ønsker kun at besvare reddermanglen ved at uddanne flere ambulanceelever.

Med de nuværende usikre løn- og arbejdsvilkår, bliver der højst opnået status quo ved at øge antallet af ambulanceelever. Politikere og embedsmænd får aldrig repareret det store hul, som redderne efterlader, hvis vilkårene ikke ændres.

Derfor skal politikere og embedsmænd finde helt andre løsninger, så samfundet ikke bliver ved med at kaste penge efter mennesker, som efter færdigendt uddannelse alligevel kommer til at sive ud af landets ambulancetjenester.

Før i tiden blev en redder i faget nærmest hele livet

I dag er det et sjældent syn indenfor det præhospitale område at finde en redder, der er gammel i gårde. For mange kaster netop håndklædet i ringen på grund af øget belastning på vagterne og dårligere aflønning. 

Derfor ser vi i disse år en stor redderflugt. Det betyder, at der er færre medarbejdere til at håndtere mindst lige så mange ambulanceture og presset på den enkelte redder øges. På den måde opstår en selvforstærkende spiral, og redderflugten accelerer.

En fælles løsning på området

I Reddernes Fagforening har vi derfor gennem længere tid kæmpet for EN samlet overenskomst, så hver enkelt redder kender sine arbejdsvilkår. Over hele landet. Uanset om man kører i Region Nord, Midt eller Hovedstaden – eller for Falck. Så det ikke er redderne, der taber i spillet om udbudsrunderne på ambulanceområdet.

Andre læser også