AVIZ

Avis: Flertal i Folketinget ønsker at droppe vetoret i EU

Moderaternes gruppemøde på Christiansborg

Det erfarer Jyllands-Posten, der skriver, at aftalen ventes præsenteret torsdag.

Det er dermed lagt op til et dansk opgør med et grundprincip i EU, hvor udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger kun kan træffes med enstemmighed blandt medlemslandene. Det giver altså medlemslandene vetoret.

Forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale, der ifølge Jyllands-Posten bliver en tillægsaftale til den eksisterende aftale fra 2008, har været længe undervejs.

I spidsen for forhandlingerne er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Ifølge Jyllands-Posten er foreløbig De Konservative, De Radikale, SF og Liberal Alliance med i den nye aftale.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtrykt, at flertallet i EU bør kunne træffe hurtigere beslutninger på udenrigsområdet.

Jyllands-Posten skriver videre, at aftalen også vil understrege behovet for udvidelsesforhandlinger i de kommende år i EU. Det gælder eksempelvis en optagelse af Ukraine.

I oktober skrev Altinget, at Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti ikke længere var en del af forhandlingerne om den nye europapolitiske aftale. De var ikke længere inviteret.

I forbindelse med forhandlingerne om aftalen har Venstre foreslået, at Danmark skal have en permanent europaminister.

Danmark har tidligere kun haft en europaminister, når Danmark har haft EU-formandskabet. Det skal Danmark have igen i andet halvår af 2025.

Forslaget fra Venstre blev dog i oktober mødt af en kold skulder fra Lars Løkke Rasmussen.

Modsat lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at behovet for en europaminister er en løbende overvejelse i regeringen.

/ritzau/

Andre læser også