Det erfarer Jyllands-Posten, der skriver, at aftalen ventes præsenteret torsdag.
Det er dermed lagt op til et dansk opgør med et grundprincip i EU, hvor udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger kun kan træffes med enstemmighed blandt medlemslandene. Det giver altså medlemslandene vetoret.
Forhandlingerne om en ny europapolitisk aftale, der ifølge Jyllands-Posten bliver en tillægsaftale til den eksisterende aftale fra 2008, har været længe undervejs.
I spidsen for forhandlingerne er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Ifølge Jyllands-Posten er foreløbig De Konservative, De Radikale, SF og Liberal Alliance med i den nye aftale.
Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtrykt, at flertallet i EU bør kunne træffe hurtigere beslutninger på udenrigsområdet.
Jyllands-Posten skriver videre, at aftalen også vil understrege behovet for udvidelsesforhandlinger i de kommende år i EU. Det gælder eksempelvis en optagelse af Ukraine.
I oktober skrev Altinget, at Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti ikke længere var en del af forhandlingerne om den nye europapolitiske aftale. De var ikke længere inviteret.
I forbindelse med forhandlingerne om aftalen har Venstre foreslået, at Danmark skal have en permanent europaminister.
Danmark har tidligere kun haft en europaminister, når Danmark har haft EU-formandskabet. Det skal Danmark have igen i andet halvår af 2025.
Forslaget fra Venstre blev dog i oktober mødt af en kold skulder fra Lars Løkke Rasmussen.
Modsat lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at behovet for en europaminister er en løbende overvejelse i regeringen.
/ritzau/
Andre læser også