AVIZ

Ny EU-lov skal sikre naturgenopretning

Efterårstur i skoven - som falmer trindt om land

Det fremgår af en pressemeddelelse fra parlamentet.

Den nye lov sætter et mål om genopretning af mindst 20 procent af EU’s land- og havnaturområder i 2030 og alle økosystemer, som har behov for genopretning i 2050.

For at nå disse mål skal medlemslandene genoprette mindst 30 procent af de habitattyper, som er dækket af den nye lovgivning, i 2030, 60 procent skal være genoprettet i 2040 og 90 procent i 2050.

Habitattyperne dækker over vådområder, græsarealer, skove, floder, søer og hav inklusive søgræs og koralrev. Ifølge EU-Ministerrådet skal medlemslandene sætte ind på de områder, som er “i dårlig stand”.

Europaparlamentsmedlem Kira Marie Peter-Hansen fra SF mener, at det er blevet en langt dårligere lov, end naturen har brug for.

– Vi har brugt årtier på at smadre EU’s natur. Nu er det på tide, at vi genopbygger den, og det kommer vi desværre ikke i tilstrækkelig grad til med den lov, der ligger færdigforhandlet nu, siger hun i en skriftlig kommentar.

Kira Marie Peter-Hansen ser det dog som en kæmpe sejr, at man har forhandlet et naturlov i hus. Det skete torsdag.

Af aftalen lyder det blandt andet, at man inden år 2030 skal have gjort et arbejde for at vende den negative kurve af bestanden af insekter, som bestøver.

Efter år 2030 skal medlemslandene registrere fremskridtene inden for bestøvergenopretningen mindst hvert sjette år.

For at sikre, at der bliver fulgt op på alle initiativerne i aftalen, skal medlemslandene desuden regelmæssigt præsentere planer for genopretning og monitorering af naturen til kommissionen.

WWF Verdensnaturfonden kalder loven for en afgørende komponent i EU’s Green Deal.

– Vi er glade for, at der nu er indgået en politisk aftale, der sikrer naturgenopretning i EU.

– Den endelige aftale er mere ambitiøs end den, som EU-Parlamentet havde ønsket, men er stadig langt fra, hvad der ifølge forskere er nødvendigt for at tackle klima- og biodiversitetskrisen, siger WWF’s miljøfaglige chef, Mette Boye, i en pressemeddelelse.

Også hos Danmarks Naturfredningsforening er man positivt stemt.

– Hvis naturgenopretningsloven bliver vedtaget, som den ligger nu, så er der ingen vej udenom.

– så vil regeringen være forpligtet til at sætte markante tiltag for naturgenopretning i gang. Det kan blive en gamechanger for den forarmede danske natur, siger Maria Reumert Gjerding, som er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Loven mangler stadig at blive vedtaget formelt af EU-Parlamentet og EU-Ministerrådet. Det betyder, at aftalen skal forbi rådet og parlamentets miljøudvalg, hvis den bliver accepteret af parterne, kan den stemmes igennem efterfølgende.

/ritzau/

Andre læser også