Faktisk er afsmeltningen i perioden femdoblet sammenlignet med 1980’erne og 1990’erne.
Det konkluderer forskere fra blandt andet Københavns Universitet i et nyt studie, der er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.
I dag ligger afsmeltningen på 25 meter om året, viser studiet. Før årtusindskiftet var den omkring fem meter om året.
Der har tidligere været tvivl om omfanget.
Men med det nye studie står det helt klart. Det siger adjunkt Anders Bjørk fra Københavns Universitet, der er en af forskerne bag studiet.
– I den her artikel slår vi fast med syvtommersøm, at Grønlands gletsjere alle sammen smelter, og at det er gået exceptionelt hurtigt de sidste 20 år.
– Der er slet ingen tvivl om omfanget længere og faktisk ikke grund til at undersøge den påstand yderligere, siger han i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.
Forskerne har undersøgt gletsjernes udvikling for de seneste 130 år. Det har de gjort gennem satellitbilleder og gamle luftfotografier.
De gamle billeder kommer fra Rigsarkivet. De blev tidligere brugt som udgangspunkt for landkort.
I alt har forskerne nærstuderet 200.000 gamle fotos.
Når Anders Bjørk siger, at studiet med sikkerhed viser, at der foregår afsmeltning af alle gletsjere på Grønland, skyldes det ikke, at forskerne har kigget på udviklingen for hver og en af dem.
De har undersøgt omkring 1000 gletsjere. Forskerne har vurderet, at det er en repræsentativ mængde.
– Lidt over 1000 gletsjere er et kæmpe antal at undersøge, men det gjorde vi, fordi vi simpelthen ville være helt sikre på at få et dækkende billede af udviklingen de sidste 130 år, siger Anders Bjørk.
Foruden ham og kolleger fra Københavns Universitet er det forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) og amerikanske forskere, der har lavet det nye studie.
At gletsjerne smelter i høj fart er foruroligende, mener Anders Bjørk.
Men den nye viden giver samtidig anledning til optimisme, siger han.
– Vores studie viser også, at gletsjerne reagerer meget hurtigt på klimaændringer, og det er i sig selv positivt, da det også fortæller os, at det ikke er for sent at minimere opvarmningen.
– Alt hvad vi kan gøre nu for at mindske CO2-udslippet, vil resultere i et langsommere stigende havniveau i fremtiden.
/ritzau/
Andre læser også