AVIZ

Australien lover visum til indbyggere på klimatruet stillehavsø

A man riding a motorbike is seen reflected in a puddle of water in Funafuti, Tuvalu,

Omkring 11.000 personer bor i Tuvalu. I første omgang kan 280 personer årligt benytte retten.

Det har den australske premierminister, Anthony Albanese, offentliggjort på en pressekonference med Tuvalus premierminister, Kausea Natano.

Anthony Albanese kalder aftalen for “banebrydende”, fordi det er den mest vidtgående mellem Australien og en stillehavsnation.

En del af aftalen går også ud på, at Australien skal bistå Tuvalu ved naturkatastrofer.

Aftalen bliver præsenteret forud for COP28-klimatopmødet i FN, som begynder 30. november og varer frem til midten af december.

Ved sidste års klimatopmøde var et af de store samtaleemner tab og skader.

I FN-regi refererer tab og skader til udgifter, som allerede er indtruffet på grund af klimakatastrofer som ekstremt vejr eller klimapåvirkning i form af højere vandstande.

Hidtil har klimafinansiering primært fokuseret på at mindske CO2-udledninger og hjælpe samfund med at tilpasse sig fremtidige effekter af klimaforandringerne.

Australien lover med aftalen fredag yderligere 16,9 millioner australske dollar til udbygning af Tuvalus hovedø for at sikre den mod stigende havstand. Beløbet svarer til godt 75 millioner danske kroner.

Ledere fra en række stillehavsnationer slog i september fælles alarm i FN’s Generalforsamling over den “hårde” kamp mod klimaforandringer, der truer landenes eksistens på grund af stigende vandstand, ekstremt vejr og kysterosion.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere